Durf


30
Jan 2014

 

Waarom smaken groengekleurde aardappelen niet lekker?

In de winkel kun je heel gemakkelijk levensmiddelenkleurstof kopen. Het is venijnig spul, want een heel klein druppeltje is al heel effectief. En krijg het vooral niet op je handen of je kleren.

Doe maar eens het volgende experiment: een paar druppels groene kleurstof in het water waarin je aardappels gaat koken. Ik ben heel benieuwd naar de reactie van de mensen die je ze gaat voorzetten. Ik verwacht niet dat iedereen onmiddellijk enthousiast zal zijn. Heel veel mensen zullen echt over een drempel heen moeten stappen om van de aardappelen te gaan eten. En zelfs al beginnen ze eraan; een grote groep zal met “lange tanden” eten. Ze eten hun bord leeg en zullen dan zeggen: “voor mij hoeft het niet; het is toch niet zo lekker als gewone aardappelen”.

Onderbouw veranderingen

Als je de eetgewoonten van mensen wilt veranderen, zul je daar heel veel tijd in moeten stoppen. Je moet als het ware mensen leren om te veranderen. Om dat te bereiken is het op de eerste plaats nodig dat er bewustwording ontstaat. Daarbij gaat het er dan vooral om dat mensen weten, begrijpen en accepteren dat veranderen nodig is. Dit houdt tenminste in dat veranderingen goed onderbouwd moeten worden. Weten waarom en het doel dat nagestreefd wordt, zijn cruciale elementen. Veranderen vraagt durf. Zonder goede onderbouwing zullen mensen niet gauw hun vermogen om zaken te durven, aanspreken.

Stap voor stap

Wil een verandering niet alleen doorgevoerd worden maar ook op draagvlak kunnen rekenen dan is het bijna altijd noodzakelijk om de verandering stap voor stap door te voeren. Dat moet je niet met “trekken en duwen” doen, maar volgens een goed uitgewerkt plan. Van dat plan moet de kern zijn dat de medewerkers mee kunnen in het proces naar de veranderde situatie toe. Als je de deelname aan dat proces op een open en duidelijke manier waarborgt, zal eventuele weerstand makkelijker verdwijnen. De verandering wordt gedragen en zal ook een bestendig karakter kunnen krijgen.

Voorbeeld

Wat enorm helpt bij het doorvoeren van veranderingen is jezelf als manager of leidinggevende deel van het proces maken. Als “de baas” zelf meedoet, zich aan de afspraken houdt en blijft vasthouden aan de veranderde werkwijze, levert dat twee effecten op. Het versterkt het bewustzijn van de medewerkers dat de verandering kennelijk goed en belangrijk is en je biedt minder ruimte voor het bieden van weerstand. Men zal eerder geneigd zijn in de verandering te durven meegaan.

Voorbereiden

De conclusie die je uit het bovenstaande moet trekken, is dat een verandering van te voren goed voorbereid en doordacht moet worden. Alleen al het met een zo breed mogelijke groep praten over het hoe en waarom van een verandering maakt het invoeren ervan alleen maar makkelijker.

Ondanks dat er niks mis is met groengekleurde aardappelpuree, heb ik bij het onderstaande recept toch gekozen voor “ouderwetse piepers”. Een heel simpel gerecht, maar heel lekker. Er is niet veel durf nodig om het te maken.

 

Puree van aardappelen en knolselderij met verse worst, uienjus en gebakken appel

Ingrediënten:

  • 500 gr geschilde kruimig kokende aardappelen
  • 500 gr blokjes knolselderij
  • Melk
  • Boter
  • 2 eidooiers (facultatief)
  • Peper en zout
  • Nootmuskaat
  • 2-3 el grofgehakte peterselie
  • 4 st verse worst
  • 750 gr uien in halve ringen
  • 100 - 150 ml bouillon
  • Eventueel wat maizena, opgelost in koud water om de jus te binden
  • 2 stevige appels, geschild, kern verwijderd en in stevige plakken gesneden
  • Suiker

Bereidingswijze:

 

Kook de aardappels en knolselderij in een bodempje water. Alles moet goed gaar zijn, maar niet nat. Daarom na het afgieten even op laag vuur laten droogstomen.

Stamp aardappelen en knolselderij. Roer er een scheutje melk door, een flinke klont boter en eventueel de twee eidooiers. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Houd de puree warm.

Braad terwijl de aardappels koken, de verse worst lekker bruin en gaar. Doe hetzelfde, in een aparte koekenpan, met de uien. De uien moeten gaar en bruin zijn.

Haal de verse worst uit de pan en houdt warm.

Verwijder zoveel mogelijk het vet uit de pan van de verse worst en blus de aanbaksels af met bouillon. Voeg bij de uien. Voeg zo nodig nog wat water toe. Breng op smaak met zout en peper en bindt de jus met de aangelengde maizena.

Maak de pan van de verse worst schoon. Doe er wat boter in. Bak als de boter bruin begint te worden hierin de appelplakken. Bestrooi ze met wat suiker. Daarna keren.

Roer de peterselie door de aardappelpuree en serveer met de verse worst, de uienjus en de gebakken appelplakken.

Er is uiteraard niets op tegen om de puree extra smaak te geven door uitgebakken spekjes toe te voegen of bij voorbeeld gestoofde prei.

 

Weblog voor managers

Volg mij via Social Media

Copyright © 2012 - Koken voor Managers | Drs. H.J. Spaan | Sitemap