Motiveren en inspireren


6
Feb 2014

Motiveren en inspireren

 

Spekjes geven smaak

Hoe vaak hoor je het niet, of misschien zeg je het zelf ook wel: “Ik vind het belangrijk mijn mensen te motiveren en te inspireren!”. Een goed voornemen. Maar, lukt het je ook?

Twee begrippen

Het eerste punt dat managers en leidinggevenden moeten snappen is, ook al noem je de twee begrippen in een soort verbondenheid; het zijn inhoudelijk wel twee echt verschillende begrippen. Dat betekent dus ook dat je er op verschillende manieren mee om moet gaan.

Inspireren richt zich vooral op het bij mensen tot stand brengen van betrokkenheid en op het aanspreken van hun creatieve vermogens. Motiveren richt zich met name op het ervoor zorgen dat mensen dingen doen. Het is duidelijk dat, hoewel verschillend van aard, de twee begrippen moeilijk zonder elkaar kunnen en ook elkaar versterken.

Hoe dan ook; het zijn 2 begrippen, die elk om een eigen aanpak vragen. Wel is het lastig om precies de grens tussen de twee aan te geven. In de praktijk, zoals zo vaak, is er ook niet een eenduidige grens te trekken. Wil je echter optimaal kunnen motiveren en inspireren, dan is het volgens mij wel nodig om het onderscheid te maken. Dat is ook goed voor je eigen bewustwording en om er achter te komen welke van de twee begrippen het beste bij jou past of het meeste van toepassing.

Inspireren

Als je aan het inspireren van een organisatie denkt, gaat het om zaken als het hebben van een duidelijke toekomstvisie en het met bevlogenheid communiceren hierover. Zonder passie van de baas, geen inspiratie in de organisatie.

Motiveren

Het motiveren van mensen is vooral gericht op het door hen binnen de vastgestelde bedrijfskaders op goede, efficiënte en effectieve wijze laten uitvoeren van hun werk. Daarbij is het van groot belang dat ze zich gerespecteerd en gewaardeerd voelen. Daaruit halen ze hun grootste motivatie. Ook is het van belang dat de baas het goede voorbeeld geeft en de voor hem geldende regels en afspraken net zo goed naleeft als hij dat van zijn medewerkers voor hun regels en afspraken, verlangt.

Hoewel kort aangegeven, gaat het hier naar mijn mening wel om de kern van een goed functionerende organisatie. Geef smaak aan het werk. Daar gaat het uiteindelijk om. Mensen moeten het werk “lekker” vinden.

In het verlengde hiervan een gerecht met spekjes. Het gaat om een simpel bijgerecht maar wel heel lekker en met een verrassende uitstraling.

Ovengebakken aardappelen

Ingrediënten:

  • 1 kg vastkokende aardappelen
  • Olijfolie
  • 200 gr niet te dun gesneden ontbijtspek
  • Verse kruiden als tijm, rozemarijn, salie en dragon
  • 1 flinke sjalot, in dunne halve ringen
  • 1 t knoflook
  • Peper en zout

Bereidingswijze:

Zorg dat de aardappelen allemaal ongeveer even groot zijn.

Je kunt ze schillen, maar veel mensen vinden geroosterde aardappelschil lekker. Eigen keus dus. Snijd de aardappelen, een beetje afhankelijk van de grootte in 2 of in vier stukken.

Kook de aardappelparten een minuut of 5-6 in water met zout.

Verwarm de oven voor op 170°.

Snijd het ontbijtspek in reepjes.

Snijd de kruiden fijn. Neem de kruiden die je zelf het lekkerst vindt. Wees voorzichtig met de salie en de dragon. Deze kunnen nogal gaan overheersen als je er teveel van neemt.

Pers de teen knoflook.

Doe de aardappelpartjes met de kruiden, de knoflook, de sjalot en de spekreepjes in een ovenschaal. Voeg peper en zout toe en een flinke scheut olijfolie. Alles goed mengen. Voeg zo nodig nog wat extra olijfolie toe.

Zet de schaal in de oven en bak 30-45 minuten.

Tussendoor een aantal malen omscheppen. Tegen het einde van de baktijd, met een vork even voelen of de aardappels al gaar zijn. Je kunt ze uit de oven halen als ze gaar en lekker bruin zijn.

Een heerlijk bijgerecht bij allerlei vlees en visgerechten of een mooie groenteschotel.

Een toppertje voor mij is de aardappelen (ik neem geschilde aardappelen overigens) serveren bij een mooie gebakken tong en een lekkere salade met tomaat en een ietwat zure dressing.

Weblog voor managers

Volg mij via Social Media

Copyright © 2012 - Koken voor Managers | Drs. H.J. Spaan | Sitemap