Taakvolwassenheid van burgemeesters


11
Jun 2014

 

Taakvolwassenheid

 

Als een vis in de boter

In een artikel in Binnenlands Bestuur van 7 juni 2014 wordt de afhankelijkheid van de burgemeester t.o.v. de gemeenteraad behandeld. De strekking is dat de burgemeesters vinden dat hun onafhankelijkheid in gevaar komt door de ontstane afhankelijkheid van de gemeenteraad. Ook de aanstellingswijze wordt bekritiseerd.

Ik ben er simpel in: had je maar geen burgemeester moeten worden. Als je naar deze functie solliciteert, weet je dat in een positie terecht komt, waarin de gemeenteraad, maar ook het college van burgemeester en wethouders, zeer bepalende factoren zijn voor de kaders waarbinnen een burgemeester moet opereren. Een taakvolwassen burgemeester kan daar mee omgaan.

Wettelijke taken

Een burgemeester heeft een aantal wettelijke taken, die hij zelfstandig kan uitvoeren, maar waarover hij wel verantwoording moet afleggen bij de gemeenteraad. Het optreden bij grootschalige calamiteiten is daar een goed voorbeeld van, maar ook openbare orde problemen. Als een burgemeester dit soort wettelijke taken goed uitvoert en er open over communiceert en verantwoording over aflegt, zal hij zonder meer een sterke positie verwerven.

Rol in de politiek

In zijn algemeenheid zal een burgemeester zich, zeker naar buiten toe, zoveel als mogelijk buiten politieke zaken moeten houden. Binnenskamer hoeft dat niet. Het sterkste is dan niet zo zeer een politiek inhoudelijk standpunt in te nemen. Hij moet er vooral voor zorgen dat de politiek bestuurlijke discussie binnen het college goed gevoerd wordt. Dat alle argumenten op tafel komen en dat er een zuivere afweging plaatsvindt. Daarbij kan hij de overige collegeleden ook ondersteunen bij het opbouwen van hun verhaal naar de gemeenteraad en de inwoners. Ik denk een heel belangrijke en zinvolle taak.

Representant

Als derde punt, of wethouders dat nou leuk vinden of niet; een burgemeester wordt door veel inwoners toch ook gezien als dé representant van de gemeente. Een persoon waar je met je problemen in relatie tot de gemeente terecht kunt. De informatie die uit contacten op dit niveau naar voren komt,als er vervolgens ook iets mee gedaan wordt, is vaak heel belangrijk bij de beeldvorming van inwoners t.o.v. een gemeente. Daar kun je bij het vaststellen van beleid gebruik van maken. Het is verstandig als wethouders van deze rol van de burgemeester gepast gebruik maken.

Boegbeeld

Het laatste punt dat ik naar voren wil brengen is de rol van de burgemeester meer als boegbeeld van de gemeente. Dat kan gaan om het uitdelen van Koninklijke onderscheidingen, maar ook om het ontvangen van (buitenlandse) bedrijven of belangrijke personen. Die rol mag niet onderschat worden. Zo zijn er voorbeelden te over van burgemeesters die een belangrijke rol hebben gespeeld bij het binnenhalen van bedrijven.

Als je het zo op een rijtje zet, heeft een burgemeester voldoende te doen en alle mogelijkheden om een sterke en gerespecteerde positie op te bouwen. En dat staat los van een benoeming al of niet op voordracht van de gemeenteraad. Ik denk dat juist het feit dat iemand voorgedragen is door de raad eens te meer de ruimte geeft en het vertrouwen om de functie van burgemeester goed en ook naar eigen tevredenheid in te vullen. Dat vraagt taakvolwassenheid van een burgemeester. Die mag je ook van de persoon verwachten, net zo goed als je taakvolwassenheid verwacht van de medewerkers en overige bestuurders. De benoemingsprocedure in Nederland is zoals hij is. Maak er het beste van. En ik denk dat dit de burgemeesters in Nederland gemiddeld genomen zo slecht nog niet afgaat.

Kortom alle kans om je als een vis in het water te voelen. Persoonlijk ben ik echter meer voor een vis in de boter. Zie het onderstaande recept.

 

Kabeljauw met een mediterraan tintje

Ingrediënten:

 • Per persoon een mooi stuk kabeljauw. Liefst met vel.
 • Roomboter
 • Olijfolie
 • 1 courgette
 • 12-16 kerstomaatjes
 • 1 grote vastkokende aardappel
 • 1 takje rozemarijn
 • 1 takje tijm
 • 1 citroen
 • 20 zwarte, ontpitte olijven
 • Peper en zout
 • Eventueel 1 venkelknol

Bereidingswijze:

Schil en kook de aardappel net gaar. Laat afkoelen en snijd in niet te dikke plakken.

Snijd de courgette in de lengte doormidden. Afhankelijk van de dikte kun je de stukken nog een keer in de lengte doorsnijden. Ik verwijder hierna de zaadjes, maar dat is een eigen keus. Snijd de courgette vervolgens in plakjes.

Bestrooi de vis met peper en zout en bloem. Klop de overtollige bloem eraf.

Doe een flinke scheut olijfolie in een koekenpan. Laat op matig vuur goed warm worden, maar vooral ook niet te heet. Bak de kabeljauw op de velkant. Voeg na 3 minuten een flinke klont boter toe. Bedruip de vis regelmatig met het braadvocht. Keer de vis na 5-6 minuten om. Laat nog 1 minuut bakken. Blijf bedruipen.

Haal de vis uit de pan en houd warm in aluminiumfolie.

Verwijder een deel van het bakvet. Bak de courgetteplakjes en de tomaatjes op redelijk hoog vuur een minuutje aan. Voeg de aardappelplakjes toe, de olijven, de rozemarijn (die je verdeelt in kleine takjes) en de takjes tijm. Laat nog een minuutje bakken. Als de tomaatjes beginnen te barsten en de aardappelplakjes warm zijn, is het goed. Blus af met citroensap en wat water. Mag ook een scheutje witte wijn zijn. Breng zo nodig op smaak met peper en zout. Haal de vis uit de aluminiumfolie. Doe het uitgelopen vocht bij de saus.

Doe wat gebakken groenten op een bord. Leg daarop een stuk vis. Garneer vervolgens met nog wat groenten. Verdeel de saus over de vis. Besprenkel met wat citroensap en garneer met een takje rozemarijn.

De huid van de kabeljauw kun je eten, maar als je dat bij je presentatie op het bord mooier vindt, kun je hem uiteraard ook verwijderen.

Mocht je in het gerecht nog venkel willen verwerken, snij dan ¼ van de venkel in dunne plakjes. Bak gelijk met de courgette en de tomaten. Gebruik in dit geval ook wat van het groen als garnering.

Weblog voor managers

Volg mij via Social Media

Copyright © 2012 - Koken voor Managers | Drs. H.J. Spaan | Sitemap