Elkaar scherp houden


20
Feb 2014

 

Elkaar scherp houden

 

Zure bommen

In een organisatie is het vaak heel lastig om elkaar scherp te houden. Ik durf de stelling aan dat bijna iedereen een relatie met zijn collega’s heeft die vooral gebaseerd is op vriendelijk zijn en harmonieus en conflicten vermijdend samen werken. Als je echter elkaar scherp wilt houden, of, vriendelijker (!) gezegd: beter bij de les wilt houden, hoef je niet perse de confrontatie te zoeken, maar moet je deze ook niet uit de weg gaan.

Als zich dit gedrag van elkaar niet scherp houden, in een professionele keuken zou voordoen, zou dat heel snel ten koste gaan van de kwaliteit van het eten en leiden tot verlies van klandizie. Ik denk dat iedereen dat logisch vindt. In onze eigen “keuken” denken we daar echter kennelijk heel anders over.

Basis is vertrouwen

Aan vertrouwen zitten, grofweg, twee aspecten: zeggen dat je elkaar vertrouwt en ervaren dat er wederzijds vertrouwen is. De laatste van de twee, ervaren dat er vertrouwen is, is het moeilijkst. Het is een groeiproces waarin ook respect voor elkaar een grote rol speelt. Praktisch gezien zie je echter het eerste aspect, zeggen dat je elkaar vertrouwt, het meeste. In je hart zijn er dan nog altijd allerlei onuitgesproken gevoelens, oordelen en vooroordelen, die echt vertrouwen in de weg staan. Als we eerlijk tegenover onszelf zijn, doen we dat zelf ook heel vaak. We willen ondanks het uitgesproken vertrouwen toch blijven controleren, de vinger aan de pols houden, tussentijdse rapportages ontvangen en als wij dat nodig vinden, ook tussentijds kunnen ingrijpen.

Kaders stellen

Natuurlijk is vertrouwen niet iets dat je zomaar geeft. Het hangt af van de relatie die je met elkaar hebt en het groeiproces dat er, met elkaar, voor nodig is geweest. Zo’n groeiproces moet je met elkaar ook willen en durven aangaan. Wat daarbij helpt is, met respect voor elkaar, helder zijn over de kaders waarbinnen er gewerkt moet worden. Als die kaders wederzijds duidelijk zijn, is het geven van vertrouwen makkelijk. Het is in zo’n situatie ook vanzelfsprekend dat je elkaar informeert als er iets fout dreigt te gaan, of er mogelijk een conflict kan ontstaan met de gestelde kaders. Juist omdat je elkaar vertrouwt, ben je ook in de positie om elkaar op fouten aan te spreken. Je weet immers van elkaar dat er wederzijds respect is en vertrouwen. Dat staat ook niet ter discussie. Je weet dat het gaat om de inhoud en de kwaliteit van de zaak en niet om de persoon.

Het zal iedereen duidelijk zijn dat de beschreven situatie zich niet snel zal voordoen in het geval van het alleen maar zeggen dat je elkaar vertrouwt. De effecten van dit soort “vertrouwen” zijn vaak dat je uiteindelijk nogal zuur naar elkaar reageert, snel geneigd bent elkaar verwijten te maken en eerder een schuldige te zoeken dan een oplossing. Ik noem dat een “zure bommen aanpak”.

Dat is tevens een bruggetje naar het recept bij deze blog: Piccallily. Heerlijk bij bruine bonen, stoofschotels of salades.

 

Piccalilly

Ingrediënten:

  • Diverse groenten zoals wortel, boontjes, bloemkool, courgette, knolselderij, bleekselderij
  • Kleine zilveruitjes uit een potje en grote augurken uit een pot
  • 1,2 l azijn
  • 50 gr mosterdpoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 10 gr zout
  • 60 gr bloem
  • 100 gr suiker
  • (Facultatief: 15 gr milde kerriepoeder)

Bereidingswijze:

Snijd wortel, boontjes, knolselderij en bleekselderij in kleine blokjes. Maak van de bloemkool kleine roosjes. De courgette en de augurken in de lengte in vieren snijden en het zachte binnendeel verwijderen. Vervolgens in kleine blokjes snijden. De zilveruitjes kunnen in hun geheel gebruikt worden.

Ik heb geen exacte hoeveelheden aangegeven. Ga, voor dit recept uit van in totaal 1 tot 1¼ kg groenten in totaal. Varieer de groenten naar eigen smaak.

Doe mosterdpoeder, kurkuma, zout, bloem en suiker in een kom. Meng met een kopje azijn tot een papje zonder klontjes.

Zet een bord in de diepvries. Breng de azijn aan de kook. Roer, al kloppend, het papje erdoor tot alles bindt. Laat 5 minuten zachtjes koken. De saus moet vrij dik zijn omdat de groenten ook nog vocht afgeven. Voeg de blokjes wortel, de blokjes knolselderij, de stukjes boon en de bloemkoolroosjes toe en kook niet langer dan 2 minuten mee. Voeg daarna de overige groenten toe. Breng aan de kook. Voeg de blokjes augurk en de zilveruitjes toe.

Neem een lepel van de massa en doe deze op het bord dat je in de diepvries had staan. Je ziet dan snel genoeg of de dikte van de piccalilly naar je zin is. Proef de afgekoelde piccalilly. Breng op smaak met peper en zo nodig zout. Als de piccalilly te zuur is naar je smaak, kun je nog suiker toevoegen. Hou je van extra pittig, voeg dan een eetlepel sambal toe.

Doe de piccalilly in gesteriliseerde weckpotten of in gesteriliseerde potten met een schroefdeksel. Hou, terwijl je de potten vult de piccalilly aan de kook. Vul de potten een voor een en doe bij elke pot meteen het deksel erop. Vervolgens een nieuwe pot vullen.

Een geopende pot is in de koelkast zeker 2 maanden goed.

 

Weblog voor managers

Volg mij via Social Media

Copyright © 2012 - Koken voor Managers | Drs. H.J. Spaan | Sitemap