Evenwicht tussen diverse belangen
Evenwicht tussen diverse belangen
Zuur en zoet, een ideale combinatie
In eerdere blogs heb ik het al een aantal malen gehad over het belang om te zorgen voor een juiste balans tussen diverse elementen die spelen bij het doorvoeren van veranderingen.
Goede voorbereiding
Elke verandering die je wilt doorvoeren, kan om te beginnen alleen maar slagen als vanuit het bedrijfsbelang zeer goed onderbouwd wordt aangegeven waarom het management de verandering wil doorvoeren. Dat klinkt heel logisch. De praktijk is echter weerbarstiger. Heel vaak blijkt er een groot verschil te zitten tussen wat het management bedacht heeft en hoe de diverse lagen in de organisatie er naar kijken. Ieder probeert te zien wat voor haar/hem van belang is. Daar wordt op gefocust en ook wordt de gewenste verandering ermee gemeten. Als er zo naar een verandering gekeken wordt, kun je dus verwachten dat er weerstand zal komen. Dit 100% voorkomen, is vrijwel uitgesloten. Door goede voorbereiding en tijdens de voorbereiding, goede gerichte communicatie is veel winst te boeken. Nog meer winst boek je als je de medewerkers in de voorbereidingsfase ook serieus laat meepraten en ook zoveel als kan rekening houdt met hun wensen.
Persoonlijke benadering
Als de voorbereidende fase is afgerond, waarin dus iedereen op haar/zijn niveau zijn zegje heeft kunnen doen, zal er uiteraard in algemene zin aan iedereen duidelijk gemaakt moeten worden waarom het bedrijfsbelang gediend is met de gewenste verandering. Tijdens de algemene presentatiefase moet ook duidelijk worden gemaakt dat er met elke eenheid binnen de organisatie en zo nodig met ieder afzonderlijk, gesproken zal worden over de consequenties van de verandering voor de betreffende eenheid of persoon. Dit met een tweeledig doel: ervoor zorgen dat iedereen over de juiste informatie beschikt en daarnaast dat zoveel als kan aan de wensen van elke eenheid of persoon tegemoet wordt gekomen. Dat zal zeker niet in alle gevallen tot het gewenste resultaat leiden. De goede voorbereiding en de persoonlijke aanpak zullen er wel voor zorgen dat goed uitgelegd en onderbouwd kan worden waarom in dit geval niet aan de individuele wens voldaan kan worden.
Balans
Of iedereen nou voor of tegen is; als maar duidelijk is dat er een goede afweging en onderbouwing heeft plaatsgevonden. Dan is goed uit te leggen waarom het ene wel kon en het andere niet. Daar zal niet iedereen tevreden over zijn, maar men zal de beslissing wel snappen. De kans is daarnaast groot dat, juist omdat men ziet dat het management alles gedaan heeft om het voor iedereen zo goed mogelijk te regelen, er in elk geval loyaal aan de verandering zal worden meegewerkt.
Uiteindelijk gaat het erom dat iedereen tevreden is of dat, hopelijk een kleine groep toch in ieder geval loyaal meewerkt. Dan heb je de balans goed gevonden en is het “zoet” van de verandering ook in evenwicht met het “zuur” dat elke verandering nu eenmaal met zich brengt.
In het onderstaande recept vind je culinair gezien een goede balans tussen het zoet en het zuur. Als je figuurlijk dezelfde balans weet te vinden bij veranderingen in je organisatie, kun je trots zijn op jezelf.
Zoervleisch
Ingrediënten:
- 1 tot 1½ kg braadvlees. Neem niet te mager vlees. Een randje vet geeft extra smaak.
- 2-2½ dl azijn
- Water, dezelfde hoeveelheid als de azijn
- Bouquet garni van 1 tak rozemarijn, 2 takjes tijm en 2 laurierbladen.
- 10 peperkorrels, even geplet
- 6 jeneverbessen, in vijzel even geplet
- 2 flinke uien, in halve ringen
- Braadproduct. (Roomboter is wel het lekkerst)
- 1-2 el bloem
- Suiker
- 1 flinke mespunt kruidnagel
- 2 el appelstroop
- 3 plakken ontbijtkoek
Bereidingswijze:
Vlees marineren:
Snijd het vlees in niet te kleine stukken. Doe in een kom en voeg azijn toe en de gelijke hoeveelheid water. Doe het bouquet garni bij de marinade en ook de peperkorrels en de jeneverbessen.
Laat dit minimaal 8 uur in de koelkast staan.
Bak de uien even aan in een aparte pan in wat boter of andere vetstof. Ze moeten glazig zijn. Vooral niet te bruin laten worden.
Haal de stukjes vlees uit de marinade en dep droog.
Doe een flinke klont roomboter in een braadpan. Als de boter bruin is, een deel van het vlees lekker bruin bakken. Braad het vlees in niet te grote delen en op redelijk hoog vuur. Zorg ervoor dat het vlees niet gaat stoven. Haal de portie vlees die mooi bruin gebakken is, uit de pan. Bak een nieuwe portie. Voeg zo nodig extra boter toe.
Verwarm de oven voor op 160°.
Als de laatste portie vlees mooi bruin is, voeg je het overige aangebakken vlees toe. Voeg eveneens de uien toe en bestrooi met wat bloem. Zeef de marinade en voeg zoveel toe dat het vlees net onder staat. Haal het bouquet garni uit de marinade en doe bij het vlees.
Daarna doe je 1 flinke el suiker bij het vlees, de appelstroop, het kruidnagelpoeder en de verkruimelde peperkoek. Voeg ook zout en peper toe. Pas met name met zout wel op. Op het laatst moet je alles toch nog op smaak brengen. Meng goed. Leg het deksel op de pan en zet in de oven. Minimaal 2 uur. Het vlees moet echt boterzacht zijn. Zo nodig dus langer in de oven
Proef de saus en breng op smaak. Het kan zijn dat je de saus zuurder wilt hebben, dan azijn toevoegen. Idem met de suiker als je de saus zoeter wilt. Zo nodig extra peper en zout toevoegen.
Het lekkerst is het zoervleisch te serveren met vers gebakken frietjes en een lekkere bak sla met flink tomaat. De dressing mag dan best wat aan de zure kant zijn, vind ik.
Als je het gerecht een dag van te voren klaarmaakt, goed laat afkoelen en weer opwarmt, wordt het voller van smaak.