Cultuur in een organisatie
Cultuur
Allemaal knoflook eten
Iedereen gebruikt de term “cultuur” in een organisaties. Er zijn mooie definities of omschrijvingen van, maar eigenlijk weet niemand precies wat ermee bedoeld wordt. Een aardige omschrijving vond ik op Wikipedia.
Wat is cultuur?
“Organisatiecultuur is de gemeenschappelijke verzameling van normen, waarden en gedragsuitingen die gedeeld worden door de leden van de organisatie; de “sociale lijm” die de leden aan elkaar en aan de organisatie bindt”.
Bij de eerste keer lezen, denk je dat is het, maar nog eens lezen en erover nadenken, maakt het een net zo vage omschrijving als andere omschrijvingen.
Zelf heb ik ook geen betere. Dat komt vooral omdat een aantal termen die in omschrijvingen van cultuur gebruikt worden, meervoudig te interpreteren zijn, of verschillend kunnen gewaardeerd. Termen als “normen” en “waarden” zijn enorm afhankelijk van ieders individuele beleving of invulling. Ook een term als “sociale lijm” geeft geen helderheid.
Organisatieverandering en cultuur
Toch gebruiken we de term vaak en hangen er ook organisatieveranderingen aan op. “We moeten de cultuur van onze organisatie nodig op de schop nemen!”. En hup daar komt de volgende reorganisatie al weer aan. Niemand voelt zich hier gelukkig bij, maar heeft ook geen argumenten om te zeggen dat de cultuur niet hoeft te worden veranderd en dat de reorganisatie niet hoeft door te gaan.
Het grote risico in dit soort situaties is dat degenen die over een cultuurverandering of organisatieverandering kunnen beslissen, dit vaak doen vanuit hun eigen perspectief. In organisaties is meestal het management het orgaan dat een dergelijke verandering nodig acht. Met het daarbij behorende gebruik van termen als “de organisatiecultuur”, “normen en waarden”, “mensgerichtheid” of “onderlinge samenhang” – ik noem er maar een paar – bouwt men feitelijk een machtspositie op. En... wat kun je er tegen hebben als zulke nobele doelstellingen worden nagestreefd??!!
Structurele onvrede
Als we eerlijk zijn, zie je deze aanpak heel vaak. Met als resultaat, bijna even vaak, dat er mensen worden beschadigd, dat mensen zich niet meer veilig voelen, dat er structurele onvrede ontstaat en dat mensen gefrustreerd rond lopen. En dat alles is dan reden om maar weer de cultuur te gaan veranderen.
Vicieuze cirkel van organisatieveranderingen
Zo ontstaat de vrijwel vicieuze cirkel van elkaar opvolgende organisatieveranderingen en cultuurveranderingen die in veel organisatie realiteit is. Ik snap best dat het niet makkelijk is om dat te doorbreken, maar hoe dan ook, het vraagt om een herbezinning op de manier waarop je met je organisatie omgaat en veranderingen doorvoert. Voor mij is duidelijk dat een geleidelijk proces dat, weliswaar gestuurd door het management, van onderaf wordt opgebouwd de enige kans is op succesvolle en structurele veranderingen. Daarbij is het in lijn brengen van het belang van de organisatie en de meer individueel gerichte belangen van personen of organisatie-eenheden een noodzakelijk iets. Voor alle duidelijkheid: als je dit zorgvuldig doet, kost een dergelijke aanpak niet onverantwoord veel tijd en is er een goed en blijven resultaat.
In culinaire termen vertaald: Het kan niet zo zijn dat, omdat het management graag knoflook eet, iedereen in de organisatie ook knoflook moet gaan eten. En erger nog, als je niet van knoflook houdt, je het toch lekker moet gaan vinden.
Overigens zelf hou ik erg van knoflook. Daarom hieronder een recept waarin heel veel ervan wordt gebruikt.
Kip met veel knoflook
Bereidingswijze:
Maak de teentjes knoflook los en verwijder de schil.
Maak de uien schoon en snijd in 8 stukken.
Neem een ovenschaal waar de kippenpoten met niet al teveel tussenruimte inpassen. Wrijf de schaal in met olie. Leg de teentjes knoflook en de stukken ui erin. Houd een stuk of 5-6 teentjes knoflook achter.
Bestrooi knoflook en ui met gedroogde tijm en peper en zout.
Bestrooi ook de kippenpoten met peper en zout. Bak ze vervolgens in een aparte pan, in wat olie mooi bruin. Leg ze op de knoflook in de schaal. Steek de achtergehouden teentjes knoflook tussen de kippenpoten.
Zet de ovenschaal in een op 180° voorverwarmde oven (165° bij een circulatieoven). Afhankelijk van de dikte van de kippenpoten moeten ze tussen 30 en 40 minuten in de oven. Tussentijds een keer omdraaien.
Als de kippenpoten gaar zijn, kun je twee dingen doen.
Je kunt de kippenpoten zo in de schaal serveren.
Een andere optie is om de kippenpoten even uit de schaal te halen. Hou de poten warm onder aluminiumfolie. Doe de teentje knoflook (op een stuk of 5 na), samen met de ui in een blender en maal tot een smeuïge massa. Als je deze massa mengt met een 50/50 mengsel van mayonaise en crème fraiche en op smaak maakt met peper en zout en eventueel wat suiker, heb je een heerlijke knoflooksaus voor bij de kip.
Doe de kip weer in de schaal en leg er de achtergehouden teentjes knoflook op. Eventueel garneren met een paar takjes verse tijm.
Serveren met gebakken aardappeltjes en groenten naar keuze.