Commitment


22
May 2014

 

Commitment

 

Wel je bord leeg eten

“Als je je bord leeg eet, krijg je een toetje!” Ongetwijfeld hebben we deze milde vorm van chantage zelf meegemaakt en maken onze kinderen het weer bij ons mee. In de basis probeer je op deze manier bij je kinderen als het ware commitment te krijgen voor het leeg eten van bord. Kinderen zijn nou eenmaal, zeker als ze heel jong zijn en hun smaak zich nog moet ontwikkelen, vaak lastige eters. Als je niet oppast blijven ze steken in macaroni met kaas, pizza margherita of patat met mayonaise. Nou zijn dit op zich niet eens zo heel ongezonde zaken, maar teveel ervan is toch wel heel eenzijdig en dan wordt het ook ongezond.

De weg van de geleidelijkheid

Als ouders betekent dit dat je allerlei tactieken gebruikt om kinderen met voor hen nieuwe producten, ingrediënten en gerechten kennis te laten maken. In de praktijk betekent dit een weg van geleidelijkheid. Zorgen dat ze nieuwe gerechten in elk geval proeven. Mijn stelregel was bij mijn kinderen altijd: je moet minstens 10 keer echt goed geproefd hebben voor je mag zeggen dat je iets niet graag lust. De nadruk ligt daarbij op het woordje “goed”. Niet zo maar even een mespuntje, maar een of twee happen of scheppen. Neem van mij aan, het werkt. Het vraagt geduld en soms is het frustrerend, maar nogmaals, het werkt.

In een gezinssituatie vinden we deze weg van geleidelijkheid heel normaal. Het is dan ook raar, dat als we in een organisatie een verandering willen doorvoeren, we dit eigenlijk van de ene op de andere dag willen. En we verbazen ons erover dat het dan niet lukt en dat er weerstand ontstaat.

Medewerkers erbij betrekken

Ik heb al vaker betoogd dat het van groot belang is om medewerkers van het begin af aan, serieus te betrekken bij veranderingen. Dat leidt er in geval toe dat de kans op een groot draagvlak voor de verandering op zich, enorm wordt vergroot. Maar dan ben je er nog niet. Het eens zijn over een verandering wil nog niet zeggen dat deze is ingevoerd en volledig doorgevoerd. Want ook al is het draagvlak groot, mensen hebben tijd nodig om aan de verandering te wennen. Een stapsgewijze en geleidelijke invoering is dan ook van belang. Vanuit het draagvlak voor de verandering op zich, creëer je door zo’n geleidelijke aanpak ook commitment aan de gevolgen ervan. Immers die gevolgen bepalen uiteindelijk de beleving van de veranderingen bij de mensen in hun dagelijkse werk. Ik denk een onontbeerlijke factor voor succesvolle veranderingen.

Omdat commitment zo belangrijk is, hieronder een recept waarbij je wel “commited to knoflook” moet zijn: knoflooksoep. Ik hou van lekker veel knoflook. Als je bang bent voor teveel knoflook in een keer, maak je hem in eerste instantie met minder knoflook, waarna je de volgende keren iedere keer wat meer knoflook gebruikt.

 

Knoflooksoep met kip, gekookte ham en croutons

Ingrediënten:

Voor de croutons

 • 4 sneden oud witbrood
 • Olijfolie
 • Gedroogde kruiden als tijm, oregano en fijngehakte rozemarijn

Voor de soep

 • 1 bol knoflook, gepeld en grof gehakt ( je mag uiteraard meer knoflook gebruiken)
 • 2 vastkokende aardappelen, geschild in niet te grote blokken
 • 2 flinke uien, grof gesnipperd
 • Bouquet garni van 1 tak rozemarijn, 2 takjes tijm en 2 laurierblaadjes
 • 250 ml kookroom
 • 1 l bouillon, liefst kip, mag van 2 tabletten
 • 200 gr gekookte ham in fijne reepjes
 • Wat kippenvlees voor de garnering. Dit kan ook fijngesneden gerookte kip zijn
 • Peterselie en bieslook, fijn gesneden
 • Peper en zout

Bereidingswijze:

Bereiden van de croutons:

Verwarm de oven voor op 175°. Snijd de korst van het brood en het witte gedeelte in blokjes van 1x1 cm. Leg op een bakplaat, besprenkel rijkelijk met olie en de gedroogde kruiden. Goed mengen. In de oven plaatsen tot alle stukjes brood mooi bruin zijn. Af en toe omroeren. Hou het wel in de gaten, want ze kunnen ineens te bruin worden.

Bereiden van de soep:

Maak de soep terwijl de croutons in de oven staan.

Doe een flinke scheut olijfolie in een pan en verwarm. Bak hierin de uisnippers en de fijngehakte knoflook. Zachtjes bakken. Niet bruin laten worden. Als de uien glazig zijn, de blokken aardappel toevoegen. Daarna de bouillon en het bouquet garni. Zachtjes aan de kook brengen en ook zachtjes laten koken tot de aardappelen uit elkaar beginnen te vallen.

Verwijder het bouquet garni en pureer de soep. Voeg de kookroom toe en pureer nog een keer. Voor een heel “zachte” soep kun je deze eerst nog door een fijne zeef passeren.

Als je de soep wat dikker zou willen, kun je dit het beste doen met maizena, opgelost in water.

Even aan de kook brengen en de fijn gesneden kip en de reepjes ham toevoegen.

Goed proeven en op smaak brengen met peper en wellicht wat zout.

Serveer de soep met de verse kruiden(peterselie en/of bieslook bij voorbeeld) en de croutons.

Weblog voor managers

Volg mij via Social Media

Copyright © 2012 - Koken voor Managers | Drs. H.J. Spaan | Sitemap