Overzicht van alle blogs

  • Talent behouden

    Henk Spaan

     13 Aug 2014 Talent behouden   Geef het wat pit! Vergrijzing en het niet kunnen vasthouden van talent. Twee van de problemen waar overheden en vooral gemeenten zich grote zorgen over maken....

  • Integriteit

    Henk Spaan

     6 Aug 2014   Integriteit   Biertje?? Zeker in het openbaar bestuur is het lijntje tussen wat (nog) integer is en wat niet, heel dun! En de vraag rijst: kun je überhaupt wel een lijn trekken? Het is...

  • Taakvolwassenheid van burgemeesters

    Henk Spaan

     11 Jun 2014   Taakvolwassenheid   Als een vis in de boter In een artikel in Binnenlands Bestuur van 7 juni 2014 wordt de afhankelijkheid van de burgemeester t.o.v. de gemeenteraad behandeld. De...

  • Commitment

    Henk Spaan

     22 May 2014   Commitment   Wel je bord leeg eten “Als je je bord leeg eet, krijg je een toetje!” Ongetwijfeld hebben we deze milde vorm van chantage zelf meegemaakt en maken onze kinderen het weer...

  • Afrekenen

    Henk Spaan

     27 Mar 2014   Afrekenen   Wat een lekker toetje Als je in een organisatie het woordje “afrekenen” gebruikt, heeft dat voor velen gevoelsmatig vaak een negatieve klank. Het klinkt ook best wel...

  • Cultuur in een organisatie

    Henk Spaan

     20 Mar 2014 Cultuur   Allemaal knoflook eten Iedereen gebruikt de term “cultuur” in een organisaties. Er zijn mooie definities of omschrijvingen van, maar eigenlijk weet niemand precies wat ermee...

  • Persoonlijke ontwikkeling

    Henk Spaan

     13 Mar 2014   Persoonlijke ontwikkeling   Soms moeten mensen peper in hun reet! Misschien een wat onparlementaire aanhef van deze blog. Anderzijds, als je hoort wat er op TV, radio, binnen...

  • Evenwicht tussen diverse belangen

    Henk Spaan

     6 Mar 2014 Evenwicht tussen diverse belangen   Zuur en zoet, een ideale combinatie In eerdere blogs heb ik het al een aantal malen gehad over het belang om te zorgen voor een juiste balans tussen...

  • Weerstand tegen verandering

    Henk Spaan

     27 Feb 2014 Weerstand tegen verandering   Eten wat de pot schaft, of niet? “Eet je bord leeg, anders krijg je geen toetje!”. Een gevleugelde uitspraak waar we allemaal in onze jeugd wel eens mee...

  • Elkaar scherp houden

    Henk Spaan

     20 Feb 2014   Elkaar scherp houden   Zure bommen In een organisatie is het vaak heel lastig om elkaar scherp te houden. Ik durf de stelling aan dat bijna iedereen een relatie met zijn collega’s heeft die...

  • Toegang tot kennis

    Henk Spaan

     13 Feb 2014   Toegang tot kennis   Weten waar Abraham de mosterd haalt.   Big Data “Big Data” een nieuw modewoord in de IT. Het is bijna ongelofelijk hoeveel data en informatie er via digitale weg is...

  • Motiveren en inspireren

    Henk Spaan

     6 Feb 2014 Motiveren en inspireren   Spekjes geven smaak Hoe vaak hoor je het niet, of misschien zeg je het zelf ook wel: “Ik vind het belangrijk mijn mensen te motiveren en te inspireren!”. Een...

  • Durf

    Henk Spaan

     30 Jan 2014   Waarom smaken groengekleurde aardappelen niet lekker? In de winkel kun je heel gemakkelijk levensmiddelenkleurstof kopen. Het is venijnig spul, want een heel klein druppeltje is al heel effectief. En...

  • Buiten vaste patronen treden

    Henk Spaan

     23 Jan 2014   Buiten vaste patronen treden   Tomaten zijn niet altijd rood Nog niet eens zo heel lang geleden, hadden we in Nederland eigenlijk alleen maar rode tomaten. Andere kleuren waren er...

  • Duidelijk zijn

    Henk Spaan

     16 Jan 2014 Duidelijk zijn Oprotkoffie Iedereen heeft het meer dan eens meegemaakt: het einde van een feest. Er zijn grofweg twee manieren waarop dat gebeurt. Het feest gaat langzaam uit of er is een...

  • Een medewerker is ook een mens

    Henk Spaan

     9 Jan 2014   Ik lust geen spruitjes Een medewerker is ook een mens Een beetje een flauwe opmerking: een medewerker is ook een mens. Er zit echter wel het nodige achter zo’n uitspraak. Eigenlijk...

  • Te ambitieuze plannen

    Henk Spaan

     30 Dec 2013 Zou jij maden eten?   Nieuwe, te ambitieuze plannen Overal ter wereld worden insecten gegeten. Bij ons in Nederland is het meestal toeval: een vlieg die tijdens het fietsen je mond...

  • De goede mix van kwaliteiten

    Henk Spaan

     24 Dec 2013 Maak er (g)een potje van De goede mix van kwaliteiten Eigenlijk zou de tijd voorbij moeten zijn dat bij de selectie van medewerkers vrijwel uitsluitend gekeken wordt naar de vakmatige...

  • Slecht nieuws

    Henk Spaan

     19 Dec 2013 Aangebrand of nog niet gaar, hou je mond en eten maar Slecht nieuws Het brengen van slecht nieuws in een organisatie is van alle tijden. Het kan gaan om het melden van een...

  • Procescollega's

    Henk Spaan

     12 Dec 2013   In andermans potje roeren Procescollega's Mijn vorige blog ging over het leggen van verbindingen in organisaties, met name om het ontstaan en in standhouden van een "eilandcultuur" te...

  • Verbindingen leggen in organisaties

    Henk Spaan

     10 Dec 2013 Een romig sausje Verbindingen leggen in organisaties In heel veel gerechten gebruiken koks een saus om de diverse onderdelen van het betreffende gerecht met elkaar te verbinden. Het...

  • Argumenten uit het ongerijmde

    Henk Spaan

     22 Nov 2013 Even de taart afgieten   Schijnargumenten. In de praatprogramma's op TV zie je het vaak gebeuren. Mensen die gloedvolle verhalen houden over belangrijke onderwerpen en daarover...

  • feedback geven en nemen

    Henk Spaan

     14 Nov 2013 Een bittere nasmaak Wat is feedback? In alle trainingen, workshops en cursussen over communiceren, samenwerken of groepsprocessen komt het nadrukkelijk naar voren: de noodzaak om...

  • Veranderbereidheid

    Henk Spaan

     8 Nov 2013 Honger maakt zelfs rauwe bonen zoet   Veranderen is noodzakelijk   Het is aan de orde van de dag, meegaan met veranderingen in de omgeving in de maatschappij. Daarnaast zijn er ook nog...

  • Kaders stellen

    Henk Spaan

     31 Oct 2013   Boerenkool met worst, vlees en jus   Terminologie Het is modern: zelfsturing, regie op eigen ontwikkeling, zelforganisatie, verantwoordelijkheid zo laag mogelijk etc. Iedereen kent nog wel meer van...

  • Processtructuur

    Henk Spaan

     24 Oct 2013   Met een scherp mes snijd je beter Processtructuur In eerdere blogs (zie bij voorbeeld de blog over procesverbetering ) heb ik aangegeven hoe ik Procesmatig Denken en Werken zie. Kern is...

  • Proactief zijn

    Henk Spaan

     17 Oct 2013 Proactief zijn Mijn blog van vorige week ging over strategisch denken en handelen. Kern was dat dit uiteindelijk leidt tot het op slimme, efficiënte en effectieve wijze bereiken van...

  • Strategisch Denken en Handelen

    Henk Spaan

     10 Oct 2013 Heb je alle ingrediënten in huis? Aan handelen moet eigenlijk altijd denken vooraf gaan. Iedereen zal dat bevestigen. Toch zie je vaak dat mensen "zomaar iets doen". "Op gevoel"...

  • Gebrek aan professionaliteit

    Henk Spaan

     3 Oct 2013 Geen vlees en geen vis Professionaliteit Een lastig begrip: professionaliteit. Je kunt zeggen dat je een vak hebt geleerd en dat je daarom een professional bent. Het begrip kan echter ook...

  • Leer van fouten

    Henk Spaan

     26 Sep 2013   Smaak is meer dan proeven Leer van fouten In mijn blog over het nemen van verantwoordelijkheid en het afleggen van verantwoording die ik enkele weken geleden publiceerde, heb ik...

  • Flexibiliteit

    Henk Spaan

     19 Sep 2013 Een recept is geen keurslijf Veranderen is lastig Bijna iedereen heeft in de basis, de natuurlijke neiging niet te willen veranderen zolang zaken naar hun mening goed gaan: "Ik doe...

  • Experimenteren met recepten

    Henk Spaan

     12 Sep 2013 Complexiteit Recepten kun je overal vinden. Op internet, in kookboeken, in kranten en bladen. Miljoenen zijn er beschikbaar. Voor mij als uiterst enthousiast hobbykok een lust om te lezen....

  • Wat is het toch druk op mijn werk!

    Henk Spaan

     5 Sep 2013 Rustig je bordje leeg eten "Druk. Druk, druk! Ik heb het zo druk!" Rennen van het ene project naar het andere, vergadering in, vergadering uit, van verandering naar verandering en van...

  • Daar zit een luchtje aan

    Henk Spaan

     29 Aug 2013 Verantwoording afleggen Wat vinden we het lastig: verantwoording afleggen. Het arsenaal smoezen om uit te leggen dat we niet, onvoldoende of verkeerd gedaan hebben, wat was...

  • Een boterham met tevredenheid

    Henk Spaan

     22 Aug 2013 Zelfreflectie Mijn vorige blog ging over zingeving. Het onderwerp van de blog van vandaag ligt feitelijk in het verlengde daarvan. Eigenlijk kun je zeggen dat de twee onderwerpen nauw met...

  • De vis wordt duur betaald

    Henk Spaan

     15 Aug 2013 Zingeving Het gezegde "De vis wordt duur betaald" komt uit het toneelstuk "Op hoop van zegen" van Herman Heijermans. Het toneelstuk gaat over het lot van arme vissers, die, eind 19e...

  • Vegetarisch vlees

    Henk Spaan

     8 Aug 2013 Bijna wekelijks lees je in de krant wel een bericht over een wethouder die in de problemen is geraakt en het veld moet ruimen. De oorzaken zoals ze vermeld worden, zijn zeer divers: van...

  • De krenten in de pap

    Henk Spaan

     1 Aug 2013 Koester bijzondere momenten, gebeurtenissen of personen Tijdens onze vakantie in Spanje, hebben we 2 keer gegeten bij een restaurantje, vlak om de hoek van onze gehuurde...

  • Te mooi om op te eten

    Henk Spaan

     18 Jul 2013 Passie "Passie": het is op dit moment ook een beetje een modewoord. Wat flauw misschien, maar we moeten alles vooral "met passie" doen. Het is alleen wel lastig om goed aan te geven...

  • Het terroir bepaalt voor een belangrijk deel de smaak van de wijn.

    Henk Spaan

     11 Jul 2013 Omgevingsbewustzijn Het is echt aan te raden: een bezoek aan een wijnhuis. Het meest heb ik genoten van een bezoek aan het wijnhuis JanotsBos in Meursault in de Bourgogne. Het is...

  • Wit bij vis en rood bij vlees?

    Henk Spaan

     4 Jul 2013 Cultuurverandering In mijn vorige blog heb ik het gehad over de conventies die we hanteren bij het eten. De kop van deze blog is ook zo'n conventie: "wit bij vis en rood bij vlees"....

  • Alles op je bordje krijgen

    Henk Spaan

     27 Jun 2013 Stress De kunst van het opmaken van borden, is het vinden van de juiste balans tussen het formaat en de vorm van het bord, de hoeveelheid voedsel en de manier waarop je het op het...

  • De vork links, het mes rechts.

    Henk Spaan

     20 Jun 2013 Persoonlijke werkstijl Conventies Een netjes gedekte tafel geeft een bepaalde sfeer. Iedereen weet dat even snel een bordje op tafel of erger nog op schoot tot een heel andere manier van...

  • Een luchtig gerecht kan imponeren!

    Henk Spaan

     13 Jun 2013 Communicatie Een goed restaurant. Je komt binnen en wordt vriendelijk ontvangen. Je voelt je meteen op je gemak. Aan tafel komt er meteen vers stokbrood met kruidenboter en wat...

  • Verse vis ruik je niet

    Henk Spaan

     6 Jun 2013 Risicobeheersing Ingrediënten en gereedschappen. Elke zichzelf respecterende kok zal met echt verse vis werken. Wat dat betreft hebben zij het relatief gezien ook wat makkelijker dan...

  • Een appeltje voor de dorst

    Henk Spaan

     30 May 2013 Anticiperen "Regeren is vooruitzien!" Hoe vaak zeggen we dat niet? Maar, het is lastig. Zeker in deze tijd van bezuinigingen en een sterke roep om efficiency, neigen we er steeds meer naar...

  • Ik neem nog een bordje

    Henk Spaan

      23 May 2013 Beslis zelf Bij beslissingen nemen, kun je, heel kort door de bocht, twee situaties hebben. Je neemt alle beslissingen zelf of je laat anderen beslissen en neemt genoegen met "wat er...

  • Patatje Oorlog

    Henk Spaan

     16 May 2013 Confrontatie "Laten we er nog maar eens over nadenken." "We komen er nog wel op terug." Dagelijks doen we dit soort uitspraken. Meestal zijn het dooddoeners, die we gebruiken om een probleem...

  • Voorkom kruisbesmetting

    Henk Spaan

     9 May 2013 Procesverbetering Een goed restaurant kenmerkt zich door een goede organisatie. In een restaurant, zeker als het er druk is, is het van het allergrootste belang dat het proces vanaf...

  • Kluiven mag!

    Henk Spaan

     2 May 2013 Jezelf zijn. Bij veel van wat we doen, laten we ons leiden door beeldvorming. De beelden die we van anderen hebben of die we over hun handelen hebben, zijn tenminste mede bepalend bij...

  • Natuurlijk brandt er weleens iets aan

    Henk Spaan

     25 Apr 2013 Prioriteiten stellen Iets laten aanbranden, is bijna altijd een gevolg van onoplettendheid. Je bent aan het koken en met drie dingen tegelijk bezig en dan gaat ook nog de telefoon....

  • Er de buik vol van hebben.

    Henk Spaan

     18 Apr 2013 De spagaat voor medewerkers. Een verzuchting die je regelmatig van medewerkers hoort: "ik heb er zo de buik van vol: iedere keer willen "ze" wat anders, maar ik moet ook nog mijn...

  • Beter geen half ei, dan maar een lege dop

    Henk Spaan

      10 Apr 2013 Iedere manager of leidinggevende wordt er mee geconfronteerd: het aannemen van nieuwe medewerkers of het spelen van een rol hierbij. De praktijk is dat er een sollicitatiecommissie of...

  • De snelkookpan

    Henk Spaan

     4 Apr 2013 Denktank Een snelkookpan is een ideaal hulpmiddel in de keuken. Gerechten zijn door de hogere druk in de pan sneller klaar en behouden meer van hun smaak en hun aroma. Daarnaast heb je...

  • Weet jij hoe de oven werkt?

    Henk Spaan

     27 Mar 2013 Verberg je niet, durf te vragen Op Twitter heb je #DTV: Durf Te Vragen. Als je dat een beetje volgt, zie je dat mensen echt van alles durven te vragen. Er wordt ook vaak heel snel en...

  • De bediening is het gezicht van de zaak

    Henk Spaan

     21 Mar 2013 Klantgerichtheid Onderzoeken die de laatste tijd hebben plaatsgevonden over de klanttevredenheid van burgers over hun gemeenten, geven een positieve ontwikkeling te zien. De manier...

  • Een stevig ontbijt

    Henk Spaan

     14 Mar 2013 Los oorzaken op en herstel gevolgen Een moeilijk onderwerp waar deze blog over gaat. In een organisatie gebeuren elke dag van allerlei dingen; vooral veel goede, maar ook een aantal...

  • De gast bepaalt!

    Henk Spaan

     7 Mar 2013 De burger als integraal onderdeel van het proces Mijn vorige blog ging over het omgaan met verwachtingen in een organisatie. De tegenhanger hiervan is het omgaan met de verwachtingen...

  • Proeven of niet proeven, that's the question

    Henk Spaan

     28 Feb 2013 Management van verwachtingen Elke kok zal het steeds weer opnieuw zeggen en ook doen: proeven. Door tijdens het koken regelmatig te proeven, weet je hoe een gerecht zich ontwikkelt en...

  • Een simpele doch voedzame maaltijd

    Henk Spaan

     21 Feb 2013 Efficiency en effectiviteit Allemaal willen we het: efficiënt en effectief werken. Hele boeken zijn erover geschreven en er gaat geen dag voorbij of je leest of hoort er wel ergens...

  • Over de kook raken

    Henk Spaan

     13 Feb 2013 Bureaucratie Iedereen is op de een of andere manier of in bepaalde mate, behoudend. Iedereen heeft bepaalde vaste patronen; zelfs de persoon die zich de grootste vrijdenker noemt....

  • Worteltjes zijn goed voor je ogen

    Henk Spaan

     7 Feb 2013 Vertel het juiste verhaal en met enthousiasme Als deze blog wordt gepubliceerd, staat in het zuiden van Nederland het Carnaval op beginnen. In Dongen, mijn woonplaats, een groot feest....

  • Slow cooking

    Henk Spaan

     31 Jan 2013 Samenwerken Heel flauw, maar "samenwerken" gaat over twee zaken: "samen" en "werken". Iedereen vindt samenwerken ook de normaalste zaak van de wereld. Waarom gaat het dan toch zo vaak...

  • De kers op de taart

    Henk Spaan

     24 Jan 2013 Maak zaken af Projecten, organisatieveranderingen, nieuwe werkwijzen, andere verhoudingen etc. Zijn we wel altijd blij met het eindresultaat en hebben we dit ook gemarkeerd? Wat je...

  • Het hoeft niet altijd biefstuk te zijn

    Henk Spaan

     17 Jan 2013 Omgaan met verschillen van inzicht In organisaties lijkt het soms een levensvoorwaarde: het niet met elkaar eens zijn. Nou is er een gezegde: "uit de botsing der geesten komt het...

  • Kook je vanuit jezelf, of gebruik je een recept?

    Henk Spaan

     10 Jan 2013 Creatief zijn Laten we eerlijk zijn: koken is voor het grootste deel na apen. Er is op de hele wereld maar een beperkt aantal koks dat echte innovaties bedenkt en uitwerkt. Deze...

  • Ik ben allergisch voor noten..... in principe

    Henk Spaan

     20 Dec 2012 Ontlopen van verantwoordelijkheid Een probleem herkennen en het erkennen ervan, betekent nog niet direct dat het probleem ook daadwerkelijk zal worden opgelost. Er zijn vaak bekende...

  • Broodjes bal met mosterd

    Henk Spaan

     13 Dec 2012 Doen wat werkt Organisaties zijn constant in beweging. Voor een deel is dat nodig omdat de maatschappelijke omgeving steeds verandert. Er is vaak geen alternatief en je moet mee om...

  • Pittige tantes

    Henk Spaan

     6 Dec 2012 Jong talent werven en houden Laatst hoorde ik iemand spreken over de generatiekloof die er binnen organisaties is. Jonge medewerkers mopperen op de oudere omdat ze hun ontwikkeling...

  • Of je worst lust?

    Henk Spaan

     4 Dec 2012 Luisteren is wat anders dan horen Hè, wat zeg je?? Heel vaak gebruiken we dit. Soms omdat we echt niet gehoord hebben wat er gezegd is, soms om tijd te winnen om na te denken; soms uit...

  • In Italië smaakt de pizza altijd lekkerder

    Henk Spaan

     29 Nov 2012 Virtueel werken, onderlinge binding Bent u al bezig met "Het Nieuwe Werken"? Iedereen heeft het erover en het lijkt wel of het DE oplossing is voor het verbeteren van efficiency en...

  • Elk boontje zingt zijn toontje!

    Henk Spaan

     15 Nov 2012 Leiding geven "Waar bemoeit hij/zij zich mee!" Laten we eerlijk zijn: heel vaak is dat wat een medewerker denkt als hij zegt het helemaal met zijn leidinggevende eens te zijn. De...

  • Waarom de eerste pannenkoek meestal mislukt

    Henk Spaan

     1 Nov 2012 Bewustwording Het lijkt zo makkelijk: pannenkoeken bakken. En zoals de meeste zaken in het leven, is het dat in de basis ook. Toch zijn er veel punten waarop het fout kan gaan. Een te...

Weblog voor managers

Volg mij via Social Media

Copyright © 2012 - Koken voor Managers | Drs. H.J. Spaan | Sitemap