Waarom de eerste pannenkoek meestal mislukt


1
Nov 2012

Bewustwording

Het lijkt zo makkelijk: pannenkoeken bakken. En zoals de meeste zaken in het leven, is het dat in de basis ook. Toch zijn er veel punten waarop het fout kan gaan. Een te dik of te dun beslag; een te hete pan of een die niet heet genoeg is; te snel willen omkeren of er juist te lang mee wachten. Het lijkt wel op de taak van een manager. Ook hierbij kun je stellen dat het in de basis niet moeilijk is, maar dat er wel veel punten zijn waarop het fout kan gaan.

Als je gaat pannenkoeken bakken, moet je eerst beslissen welke soort je wilt: grote stevige pannenkoeken, dunne flensjes of dikke Amerikaanse pancakes? Is een dergelijke keuze nog overzienbaar; als je het doortrekt naar de rol en taak van een manager is de nadrukkelijke vraag: Weet je wat je als manager wilt?

Afhankelijk van je keuze voor de soort pannenkoeken, stel je het beslag samen. In principe heb je niet meer nodig dan drie ingrediënten bloem, eieren en melk. Met die drie ingrediënten maak je het beslag en de verhouding ervan bepaalt wat voor soort pannenkoeken je kunt bakken. Naar eigen smaak kun je er nog ingrediënten aan toevoegen of erin verwerken. Daarna moet je ook nog een koekenpan kiezen die het beste past bij de soort pannenkoeken die je wilt bakken.

Zo werkt het in een organisatie in feite ook. Als je weet wat je bereiken wilt, moet je, voor je kunt gaan "bakken", in elk geval weten welke ingrediënten er in de organisatie aanwezig zijn, welke je nog moet kopen en welke instrumenten je hebt of zou moeten hebben. Je hiervan bewust zijn, is cruciaal om doelen te kunnen bereiken. Heldere doelen en een goede analyse van de omstandigheden en de mogelijkheden van een organisatie zijn van het allergrootste belang. En net als bij pannenkoeken bakken, moet je je realiseren dat de eerste keer de moeilijkste is.

Je moet onder meer:

  • de dikte van je beslag weten
  • of je er nog een bepaalde vulling aan toe wilt voegen
  • de juiste pan gebruiken
  • niet teveel vet in de pan doen of te weinig
  • met het vuur "leren spelen" etc.

Zelfs pannenkoeken bakken, hoe simpel op zich ook, moet je dus leren. Al de genoemde zaken bij elkaar leiden er vaak toe dat de eerste pannenkoek meestal mislukt. Echter, al doende leert men; ook als manager.

Veel succes met het onderstaande recept.

Pannenkoeken (8 tot 10 stuks)

Ingrediënten:

  • 250 gram bloem
  • 2 flinke eieren
  • >0,5 ℓ melk
  • Mespuntje zout

(als je van zoete pannenkoeken houdt nog een paar eetlepels suiker)

Bereidingswijze:

Doe de bloem en het snufje zout in een grote kom (eventueel de suiker; ik ben daar geen voorstander van). Voeg de eieren toe en een flinke scheut melk. Krachtig doorroeren of gebruik een mixer, tot een klontvrij beslag. Voeg al roerend de rest van de melk toe. Laat 20-30 minuten rusten. Roer nog een keer goed door.

Verhit een koekenpan met een dikke bodem (liefst anti aanbak). Doe hier een klontje boter of een klein scheutje olie in. Verdeel het vet goed over de bodem.

Giet beslag in de pan. Gebruik hiervoor bij voorkeur een soepopscheplepel. Verdeel het beslag over de bodem van de pan, door de pan van het vuur af, rond te draaien en daarbij enigszins schuin te houden. Het beslag moet een mooie gelijkmatige dikte krijgen.

Zet de pan weer op het vuur. Dit mag niet te hoog staan, anders verbrandt de onderkant en krijg je geen mooi gelijkmatig gegaarde pannenkoeken. Na een minuut of 2 zal de onderkant voldoende gebakken zijn. Kijk met behulp van een spatel of de onderkant mooi bruin is.

Draai de pannenkoek dan om. Dat kan met een spatel, maar de echte pannenkoekenbakker laat de pannenkoek in de lucht draaien.

Dat is een kwestie van oefenen, maar ziet er spectaculair uit. Dit soort effecten heb je in een organisatie soms ook nodig om mensen "bij de les" te houden.

Kijk of de onderkant ook mooi bruin is (spatel). Leg de pannenkoek op een bord en houdt warm onder aluminiumfolie. Bak zo 8-10 pannenkoeken.

Je kunt de pannenkoeken zo serveren. Bestrooi met poedersuiker of schenk er suikerstroop over. Appelmoes of jam is ook heerlijk.

Variaties:

Met appel

Schil een niet te zoete appel en steek de kroos eruit. Snijd in plakken van 3-4 millimeter. Leg in de koekenpan en schenk er vervolgens het beslag over. Oppassen met omdraaien. Een truc is dan om dit te doen met een platte ronde deksel. Laat de pannenkoek daarop glijden. Keer de koekenpan om boven de deksel. Draai de twee vervolgens met een snelle beweging, om.

Met spek

Bak plakjes ontbijtspek uit. Niet te knapperig laten worden. Doe beslag in de koekenpan en leg er stukjes spek in. Omkeren met behulp van een platte deksel.

Met kaas

Doe beslag in de koekenpan. Na het omdraaien de bovenkant bedekken met smeltbare belegen kaas.

Met ham en kaas

Snijd gekookte ham in reepjes. Doe in de pan, giet er vervolgens beslag over. Na het omkeren (deksel) bedekken met kaas.

Lekkere hartige vullingen van pannenkoeken zijn bij voorbeeld:

  • Gebakken champignons, al of niet met spek en ui
  • Ragout
  • Chili con carne met een lekkere pittige saus erover.

 

Weblog voor managers

Volg mij via Social Media

Copyright © 2012 - Koken voor Managers | Drs. H.J. Spaan | Sitemap