In Italië smaakt de pizza altijd lekkerder


29
Nov 2012

Virtueel werken, onderlinge binding

Bent u al bezig met "Het Nieuwe Werken"? Iedereen heeft het erover en het lijkt wel of het DE oplossing is voor het verbeteren van efficiency en effectiviteit. Het is mijn overtuiging dat er zonder meer voordelen zitten aan virtueel werken of werken op afstand. Toch worden de verhalen erover vaak overdrevenslide-pizza

Voor mij is het probleem dat "Het Nieuwe Werken" vaak benaderd wordt vanuit de technische mogelijkheden. Zo in de trant van: "Geef iedereen maar een laptop en een smartphone en we doen aan "Het Nieuwe Werken". Velen zullen zeggen, maar wij doen het anders en veel beter. Waarom komen veel projecten op dit vlak dan toch niet goed van de grond en zijn de resultaten vaak veel minder dan verwacht?

Ik zie daarvoor naast een aantal technische of praktische punten, twee hoofdoorzaken.

Oorzaak 1: Techniek is leidend.
De eerste hoofdoorzaak is dat, hoewel vaak iets anders beweerd wordt, de technische mogelijkheden feitelijk als uitgangspunt worden genomen. Dan ga je al in de fout, want het uitgangspunt dient te zijn: het werkproces dat gericht is op en noodzakelijk is voor, het bereiken van het gestelde doel. Techniek mag daarbij alleen maar ondersteunend zijn en mag nooit leidend worden. Het verhaal over de mooie nieuwe techniek en dat we bij moeten blijven, "verkoopt" natuurlijk wel beter dan een ingewikkeld verhaal over procesverbetering; toch gaat het om het laatste.

het nieuwe werken

Oorzaak 2: Afstand tussen de medewerkers onderling wordt groter, letterlijk en figuurlijk.
De tweede hoofdoorzaak heeft vooral te maken met het verlies aan binding tussen mensen in een organisatie. Ik kan niet overzien of mensen die op afstand werken er vaak binnen hun organisatie over praten. Mensen die ik ken (geen representatieve steekproef dus), zien zeker de voordelen, ook voor hen persoonlijk en hun privéleven. Toch klagen ze er allemaal over dat werken of afstand ook leidt tot een grote afstandelijkheid tussen mensen in een organisatie. Afstemming wordt daardoor moeilijker.

Ook wordt er tekort gedaan aan de natuurlijke behoefte van mensen aan onderling contact. Afstemming loopt dan beter, maar ook "praatje pot" is kennelijk nodig. Het is belangrijk je dit te realiseren bij de invoering van "Het Nieuwe Werken" en ervoor te zorgen dat er in jouw situatie een goede balans is tussen werken op afstand en een voldoende mate van onderlinge binding tussen de mensen in jouw organisatie.

Ga daarbij niet af op de verhalen van een ander. De pizza smaakt in Italië namelijk toch altijd lekkerder, maar het gaat om de pizza die jij zelf bakt in jouw eigen keuken. Je mag best heerlijk dromen van die mooie zomeravond op het Italiaanse terras. Die sfeer bereiken als je weer thuis bent, kan niet en lukt niet. Wat je wel kunt is genieten van en werken met de verse ingrediënten die je op de markt of in de supermarkt kunt kopen.

Gebruik jouw aanpak en de ingrediënten die voorhanden zijn. Jouw pizza wordt dan de lekkerste in jouw omgeving en is de pizza in Italië niet meer relevant. Het kan beslist een goede inspiratiebron zijn, maar meer ook niet. Zo is het ook met "Het Nieuwe Werken". De invulling van een ander biedt mogelijk inspiratie, gebruik die ook, maar het gaat erom dat je jouw invulling realiseert, die past bij jouw organisatie. Net als bij een pizza: neem de juiste ingrediënten in de juiste mate (vooral niet te vol leggen) en volg de goede werkwijze. Er ontstaat dan iets waar je trots op kunt zijn en dat iedereen lekker vindt.
Hieronder recepten voor pizzadeeg en het bakken van een lekkere pizza.Denk eraan, zorg voor de vulling die jij en jouw omgeving lekker vinden. Mijn recept is een richtlijn, een inspiratiebron, maar het gaat om jouw lekkerste pizza.

Pizzadeeg maken en pizza bakken

Ingrediënten:

  • 400 gr patentbloem (mag ook Italiaanse "harde" bloem zijn)
  • 12 gr instant gist
  • 2,5 dl lauw water
  • 1 tl zout, mag ook minder zijn
  • ½ el olijfolie

Bereidingswijze:

Er zijn meerdere recepten om pizzadeeg te maken. Hieronder is een eenvoudige manier, waarmee je lekker deeg maakt. Het is uiteraard ook mogelijk om een kant en klare bodem te kopen of een pak pizzameel. Bij dat laatste volg je uiteraard de aanwijzingen op de verpakking.

In het recept wordt instant gist gebruikt. Uiteraard kun je ook verse gist gebruiken, maar dat is meer werk en het resultaat vind ik niet echt beter.

Kneed de bloem met de gist, het water en het zout tot een samenhangend geheel. Zorg ervoor dat zout en gist elkaar niet rechtstreeks raken. Dat komt de werking van de gist niet ten goede. Strooi bij voorbeeld de gist aan de ene kant van het meel en het zout aan de andere kan. Met de hand kneden duurt een minuut of 10. Met de machine gaat ook.

Bestrijk het deeg licht met olie en leg het in een schaal. Laat afgedekt met plasticfolie of een natte doek een uurtje rijzen.

Als je wilt gaan bakken, bestrooi een werkblad met bloem. Snijd het deeg in vier gelijke delen (wegen). Op het werkblad rol je een deegbol uit tot een ronde plak van ongeveer 30 cm. Je kunt het deeg ook met je vingers steeds verder uitspreiden. Onder het rollen of het spreiden, regelmatig keren en met bloem bestrooien.

Leg de deegplak op een goed met bloem bestrooide bakplaat of pizzaschep. Bedek de pizza met wat je lekker vindt en bak hem in een zo heet mogelijke oven. Echt, hoe heter hoe beter. Reken bij een oventemperatuur van 225° ongeveer een baktijd van 5-6 minuten. In de gaten houden, zeker als je oven een hogere temperatuur kan bereiken dan de genoemde 225°.

Als je een grote pizzaschep hebt kun je de pizza ook op een pizzasteen bakken. De steen moet je dan zeker een kwartier in de oven op de hoogste stand voorverwarmen. Als je een pizzablik gebruikt met een anti aanbaklaag moet je wel in de gaten houden of die laag tegen de hoge temperatuur kan. Anders een roestvrijstalen blik gebruiken. Dit wel invetten. Het voordeel van een pizzasteen is dat de bodem krokanter wordt.

Dan de vraag waarmee bedek ik de pizza. Eigenlijk kun je alles gebruiken dat je lekker vindt. Maak de laag waarmee je een pizza bedekt, vooral niet te dik. Alles moet wel gaar kunnen worden.

De bodem wordt bijna altijd bestreken met een tomatensaus. Daarop leg je bij voorbeeld gesneden champignons, stukjes gekookte ham, stukjes artisjok, salami, kappertjes, ansjovis, tonijn, olijven etc. Daarover strooi je kaas. Neem bij voorkeur een milde kaas, zoals mozzarella. Kies de mix die je zelf lekker vindt.

Uiteraard kun je de tomatensaus ook overslaan. Bedek bij voorbeeld de bodem met zeer dunne plakjes aardappel, doe daar olijfolie over en daarop zacht gebakken ui. Je kunt aanvullen met stukjes ontbijtspek en crème fraiche in plaats van mozzarella.

Je kunt ook kiezen voor een pizza, al of niet met tomatensaus bestreken, bedekt met vis en groenten.

Weblog voor managers

Volg mij via Social Media

Copyright © 2012 - Koken voor Managers | Drs. H.J. Spaan | Sitemap