Slow cooking
Samenwerken
Heel flauw, maar "samenwerken" gaat over twee zaken: "samen" en "werken". Iedereen vindt samenwerken ook de normaalste zaak van de wereld. Waarom gaat het dan toch zo vaak fout? Hier wordt vrijwel altijd een heel regiment redenen voor aangevoerd. Veel van die redenen wijzen impliciet of expliciet richting anderen. Dat zal voor een deel zeker ook terecht zijn. Iedereen die bij een samenwerking betrokken is, maakt deel uit van het proces en heeft vanuit die deelname ook een deel van de verantwoordelijkheid.
Die verantwoordelijkheid is tweeledig: aan de ene kant is er de verantwoordelijkheid voor het proces en aan de andere kant die voor het eindresultaat. Vanuit die optiek ligt er dus beslist ook een deel van de oorzaak van het mislukken van samenwerking, bij de anderen. Realiseer je echter wel dat jij als deelnemer aan de samenwerking ook een deel van de verantwoordelijkheid draagt.
Het heeft meestal geen of weinig zin om de discussie te voeren wie nou precies waarvoor verantwoordelijk is of zelfs schuldigs. Dat wordt vaak "welles-nietes".
Wat zijn nou voorwaarden om samenwerking op een goede manier tot stand te brengen en ook effectief te laten zijn?
Doel
Alleen als samenwerking een duidelijk doel heeft en dit doel bij iedereen bekend is en beleefd wordt, kan er sprake zijn van een goede kans van slagen. Is er onduidelijkheid of verschil van inzicht dan maak je al een valse start. Men realiseert zich dit vaak niet. "De baas" zegt dit gaan we doen en iedereen zegt ja. Dat lijkt heel positief, maar is een grote valkuil omdat je niet voldoende precies weet, waar men ja tegen heeft gezegd. Er zijn dan verschillende beelden binnen een samenwerking. Die beelden leiden tot verschillen van inzicht op de manier van werken en dat benadeelt de efficiency en effectiviteit van het proces. Eenmaal op gang is het heel lastig dit nog terug te draaien. Ik kan dan ook niet genoeg benadrukken dat het van cruciaal belang is doelen zeer helder te stellen en te controleren of iedere betrokkene ze ook kent en beleeft.
Proces
Als het doel van samenwerking onvoldoende helder is, is het logisch dat het lastig is het proces om te komen tot het gewenste eindresultaat, goed gestalte te geven en uit te voeren. Toch is een goede doelstelling op zich, onvoldoende om een goed eindresultaat te bereiken. Het proces, nodig voor het bereiken van het eindresultaat moet goed ontworpen worden en afgestemd op het te behalen resultaat. Het goed verdelen en toewijzen van de individuele verantwoordelijkheid van de deelnemers binnen het proces, is daarbij van het grootste belang.
Werkwijze
Als het doel helder is en ieder kent zijn verantwoordelijkheid, is het vervolgens nodig te zorgen voor een eenduidige werkwijze en vooral voor een goede manier van afstemming op elkaar en goede communicatie. Ook al is iedereen binnen de samenwerking van goede wil; het zal ook nodig zijn werkwijze, afstemming en voortgang te bewaken.
Tempo
Uiteraard is er nog veel meer over samenwerking te vertellen dan de korte punten hierboven. Het zijn in mijn visie echter wel belangrijke aandachtspunten. Een ander belangrijk aandachtspunt is het tempo waarin het resultaat tot moet komen. Dat is voor een deel een kwestie van planning, maar het is ook kwestie van tijd om te groeien. Er zijn situaties denkbaar waarbij het noodzakelijk is heel snel een resultaat te bereiken. Dan kan een snelkookpan heel handig zijn. Normaal gesproken is het beter te kiezen voor een vorm van "slow cooking". Net als bij koken, waar een gerecht de juiste tijd moet krijgen om lekker te worden, moet ook samenwerking de juiste tijd krijgen om tot stand te komen en te groeien. Dat verbetert niet alleen het resultaat, maar geeft ook binding voor de toekomst. Medewerkers hebben geleerd dat onder de juiste condities en in het juiste tempo samenwerking, los van het resultaat, heel prettig is.
Vanuit die gedachte hieronder een slow cooking gerecht. Hachee zoals mijn moeder die maakte. Door de beschikbaarheid van een enorme hoeveelheid ingrediënten tegenwoordig, lijkt dit recept misschien wat ouderwets. Ik verzeker je dat als je de werkwijze volgt en de hachee de tijd geeft zich te ontwikkelen, je iets heerlijks op tafel zet. De hachee wordt nog lekkerder als je hem de ene dag maakt en een nachtje laat staan.
Hachee
Ingrediënten:
- 750 gr rundvlees, liefst met een klein randje vet
- 2 flinke el bloem
- Boter
- 3 flinke uien in halve ringen
- 3-4 el azijn
- 500 ml bouillon (mag van een blokje) Je kunt een deel van de bouillon vervangen door donker bier)
- 1 afgestreken tl kruidnagelpoeder
- 1 afgestreken tl peper
- 3 laurierblaadjes
Bereidingswijze:
Neem een braadpan met dikke bodem. Maak goed heet en doe de boter erin. Als deze bijna uitgebruist is, het vlees erin lekker bruin bakken. Doe daarna de uien erbij en bak een paar minuten mee.
Strooi de bloem over het vlees en meng goed. Voeg daarna de bouillon toe (en eventueel wat bier). Strooi de peper en het kruidnagelpoeder erover. Voeg de laurierblaadjes en de azijn toe. Omroeren en aan de kook brengen. Als je een bouillonblokje gebruikt hebt, oppassen met het toevoegen van extra zout. Anders voeg je nu al wat toe.
Als alles aan de kook is geweest, op het laagste pitje zetten en in 2-3 uur zachtjes gaar laten stoven. Af en toe omroeren.
Je kunt de pan na het aan de kook brengen ook in de oven zetten. 2-3 uur op 120° is voldoende.
Een andere methode is om de pan in een oven van 80° te zetten. Je kunt hem dan makkelijk 6-8 uur laten staan. Dat is pas echt slow cooking. De smaak wordt er wel intens door.
Bij dit recept geldt wel dat je een eigen smaak moet ontwikkelen. Wil je de hachee zuurder dan voeg je wat meer azijn toe. Je kunt uiteraard ook de hoeveelheid kruidnagel variëren. Toevoegingen die vaak gebruikt worden, zijn een fijngehakt teentje knoflook of iets pittigs, bij voorbeeld sambal.
Als de hachee naar jouw mening te dun is, kun je hem binden met wat in water opgeloste maizena. Op het laatst uiteraard op smaak brengen met peper en zout.
Varianten zijn verder:
Gebruik rode wijn in plaats van bier.
Laat harde groenten als wortel of bleekselderij een uurtje meestoven.
Gebruik naast de genoemde kruiden ook tijm en/of rozemarijn.
Gewoon proberen en je vindt uiteindelijk het recept dat jij het lekkerst vindt.
De ouderwetse "hachee van mijn moeder" is wel mijn lievelingsversie. Deze is vooral lekker bij een stevige groente als rode kool met appeltjes. Ook met zuurkool is het heerlijk. Op dit punt experimenteren loont de moeite.