De snelkookpan


4
Apr 2013

Denktank

Een snelkookpan is een ideaal hulpmiddel in de keuken. Gerechten zijn door de hogere druk in de pan sneller klaar en behouden meer van hun smaak en hun aroma. Daarnaast heb je vanwege de kortere duur van het kookproces ook minder energie nodig.

In organisaties wordt soms ook van een snelkookpan gebruik gemaakt. Daarmee wordt bedoeld dat men een groep mensen bij elkaar zet die onder (grote) tijdsdruk de opdracht krijgen een bepaald onderwerp te analyseren en/of met oplossingen te komen. De parallel met een echte snelkookpan is duidelijk. Grote druk, een sneller resultaat en ook een efficiënter resultaat.

Nou is het met een echte snelkookpan niet handig er echt alles in te bereiden. Heel vaak is gewoon in een pannetje koken net zo makkelijk of efficiënt. Je moet dus de juiste pan kiezen bij het gerecht dat je bereiden wilt.

Als je vraagstukken in een organisatie hebt van groot belang, of serieuze problemen, zou een snelkookpan heel goed van pas kunnen komen. Je moet echter wel heel goed weten of de zwaarte van het vraagstuk en de termijn waarbinnen er een oplossing voor moet zijn, ook inderdaad een dergelijke aanpak rechtvaardigt. Het vraagt namelijk nogal wat om deze aanpak goed te faciliteren. Mensen moeten gedurende een bepaalde tijd de ruimte krijgen zich volledig te richten op het werk in de snelkookpan of denktank. De mensen die deelnemen, moeten hun denkwerk en creativiteit ongestoord en in een rustige omgeving kunnen doen: geen telefoon, geen afspraken tussendoor, geen lastige collega's die even een vraag komen stellen etc. Tevens moet duidelijk zijn wanneer het eindresultaat bereikt moet zijn: een harde deadline.

Bij het in de keuken werken met een snelkookpan moet je vooraf goed weten welk gerecht je bereiden wilt en welke ingrediënten daarbij nodig zijn. Het lastige met een snelkookpan is dat de pan onder druk staat. Je kunt dus niet zomaar even kijken of bij voorbeeld de aardappelen al gaar zijn. Dan moet de pan eerst goed afkoelen, want anders kun je hem niet openen. Ook moet je weten hoelang een gerecht in de pan moet zitten. Te kort, dan is het gerecht niet gaar; te lang, dan wordt alles papperig.

Een snelkookpanaanpak in een organisatie vraagt precies hetzelfde. Je moet goed weten wat je ermee bereiken wilt. Dat formuleer je in een duidelijke en strakke opdracht. Vervolgens zorg je dat de juiste mensen deelnemen in het proces en creëer je omstandigheden en faciliteiten die waarborgen dat men ongestoord zijn werk kan doen. En dat binnen de afgesproken tijd.

Het is belangrijk je te realiseren dat het nogal wat vraagt van mensen die aan een snelkookpan deelnemen. De druk is groot, zowel in tijd als gelet op de noodzaak het gewenste resultaat te bereiken. En men werkt in een omgeving die volledig afwijkt van de normale werkomgeving.

Alleen als aan alle genoemde punten en kenmerken wordt voldaan, is de kans heel groot dat er een goed resultaat uitkomt. Als het geheel niet goed gefaciliteerd wordt, is de kans op succes klein en ontstaat er negatieve beeldvorming. Dat maakt het ook lastig om in de toekomst nog een keer van het instrument gebruik te maken. Als je het instrument echter op een goede manier inzet en gebruikt voor de juiste vraagstukken, is het zeer waardevol bij het in een korte periode vinden van oplossingen van goede kwaliteit.

En net als dat je bij het koken een kok nodig hebt die waakt over het proces, moet je er bij een snelkookpanaanpak ook voor zorgen dat iemand het proces binnen de snelkookpan stuurt, coördineert en begeleidt.

Hieronder een recept dat je voortreffelijk kunt maken in een snelkookpan: ouderwets draadjesvlees.
Het is het recept zoals mijn moeder het vroeger maakte. Zij maakte het in een grote braadpan op een sudderbrander. Het vlees stond dan uren te stoven. Persoonlijk vind ik dat de bereiding in een snelkookpan voor een intensere smaak zorgt.

Draadjesvlees

Ingrediënten:

 • 1 kg runderbraadvlees. Het moet wat doorregen zijn. Een beetje vet geeft extra smaak.
 • Margarine of boter om in te bakken
 • 2-3 el rode wijnazijn
 • Peper en zout
 • 2 uien, in halve ringen
 • 3 flinke plakken ontbijtkoek in stukjes
 • 1 flinke el appelstroop
 • 2 laurierbladen
 • 5 kruidnagels
 • 1 el tomatenpuree
 • 1 flinke el bloem
 • 0,6 l sterke runderbouillon
 • (Uiteraard kun je nog andere kruiden bijvoegen, zoals tijm, rozemarijn, knoflook etc.)

Bereidingswijze:

Snijd het vlees in grote stukken (denk aan minstens 4x7 cm.)
Bestrooi het vlees met peper en zout en braad de lapjes goed bruin in een braadpan of koekenpan met boter of margarine. (zie tip hieronder)
Doe wat boter in de snelkookpan. Bak hierin de uien tot ze lichtbruin beginnen te kleuren. Voeg de tomatenpuree toe en bak even mee.
Doe het bruin gebakken vlees bij de aangebakken uien. Doe de bloem erbij en roer goed onder het vlees.
Schenk de azijn in de pan waarin je het vlees gebraden hebt en los de aanbaksels op in de azijn. Voeg de azijn bij het vlees en de uien.
Doe er vervolgens de ontbijtkoek, de appelstroop, de laurierbladen en de kruidnagels bij. Roer alles goed om. Voeg extra zout en peper toe.
Voeg de bouillon toe. Het vlees moet net onder staan. Zo nodig nog wat extra bouillon of water.
Doe het deksel op de snelkookpan. Breng de pan op temperatuur. Zodra de pan de hoogste temperatuur heeft bereikt, zet je het vuur zo laag mogelijk en laat je de pan een uur en een kwartier op de warmtebron staan.
Na deze periode zet je de warmtebron uit en laat je de pan afkoelen. De deksel pas verwijderen als de druk in de pan voldoende is afgenomen.

Het lekkerste is het draadjesvlees een dag voor je het eet, te bereiden. Een nachtje in de pan, met de deksel erop, laten staan, maakt het vlees alleen maar lekkerder. Je hoeft tussentijds de pan ook niet te openen.

De dag erna warm je het vlees, zonder deksel op de pan, weer op. Je kunt het dan verder op smaak brengen met peper en zout, zo nodig wat extra azijn of appelstroop. Indien gewenst kun je de saus nog wat binden met wat maizena dat je hebt opgelost in water.
Serveren met aardappelpuree en – heel traditioneel – lekkere boontjes. Eigengemaakte appelmoes erbij is ook niet verkeerd.

Tip vlees braden.
Braadpan of koekenpan goed heet laten worden. Boter erin en bruin laten worden. Vlees met peper en zout bestrooien en in de hete boter leggen en zeker 2-3 minuten laten liggen, zonder het te bewegen.
Niet teveel vlees in een keer in de pan. Dan koelt de pan teveel af en wordt het vlees niet bruin. Het gaat als het ware in zijn eigen vocht stoven. Desnoods braad je het vlees in meerdere keren. Pas omkeren als de onderkant lekker bruin is. Hoe meer je vlees in de pan beweegt, hoe moeilijker het wordt om het een lekker bruin korstje te geven. Het bruine, gekarameliseerde laagje geeft juist veel extra smaak.

Weblog voor managers

Volg mij via Social Media

Copyright © 2012 - Koken voor Managers | Drs. H.J. Spaan | Sitemap