Een appeltje voor de dorst


30
May 2013

Anticiperen

"Regeren is vooruitzien!" Hoe vaak zeggen we dat niet? Maar, het is lastig. Zeker in deze tijd van bezuinigingen en een sterke roep om efficiency, neigen we er steeds meer naar om naar de korte termijn te kijken. Heel veel bedrijven hebben iedere periode opnieuw weer moeite om hun cash flow op peil te houden. In zo'n situatie is het ook moeilijk om de focus op de lange(re) termijn te richten. Overleven is het parool en dat doe je in de bedrijfspraktijk van veel bedrijven, die in deze tijd in zwaar weer zitten, van dag tot dag. Heel begrijpelijk.

Wat het extra lastig maakt, is dat bij veel bedrijven, het appeltje voor de dorst inmiddels ook is opgesoupeerd. De vraag is nu hoe doorbreek je dit. Of, kun je dit überhaupt nog doorbreken? Uiteraard hangt het concrete antwoord op deze vraag af van de feitelijke situatie in een bedrijf. Kijkend naar het aantal faillissementen dat op dit moment plaatsvindt, lijkt het antwoord vaak kortweg "NEE!".

Voor een deel wordt dit antwoord echter ingegeven door een "zwarte blik" die je door vooral financiële zorgen, ontwikkeld hebt. Misschien wat cru gezegd, maar eigenlijk heb je je focus op het negatieve gelegd. Daardoor is het vermogen om je blik, in elk geval voor een deel, op de toekomst te richten, verminderd. En er is er maar een die dat kan veranderen c.q. verbeteren. Dat ben jezelf.

Jezelf veranderen hoeft echter niet te betekenen niet dat je er alleen in staat. Het is verstandig hierbij hulp te zoeken. Mensen van buiten, of dat nou familie is of een ingehuurd adviseur, kunnen je helpen om de vicieuze (en negatieve) gedachtecirkel te doorbreken en je focus in positieve zin bij te stellen.
Je zult vrijwel zeker je vermogen om kansen en ontwikkelingen te zien verbeteren en je zult er achter komen dat er links en rechts best de nodige kansen liggen en dat er wellicht ook mogelijkheden zijn, om misschien op bescheiden schaal, ook weer een appeltje voor de dorst op te bouwen.

De basis is je bewust te zijn van de noodzaak de vicieuze cirkel te doorbreken en weer vooruit te kijken. Immers in de toekomst liggen je kansen. Door je voor te bereiden op die kansen en erop te anticiperen, voor zover je kunt, krijg je een enorme stimulans om positief gestemd verder te gaan. Je bouwt dan ook een "appeltje voor de dorst" op. Zo niet in geld, dan toch in positieve energie.

De Apple Crumble die ik bij deze blog heb opgenomen, is er een voorbeeld van dat je met weinig middelen en wat creativiteit toch iets heel lekkers op tafel kunt zetten. Je moet alleen op het idee komen en bereid zijn om genoegen te nemen met wat je voorhanden hebt en daar het beste van te maken. Gegarandeerd een heerlijk dessert.

Apple Crumble

Ingrediënten:

  • 5 flinke, frisse, maar niet zure appels
  • 125 gr boter
  • 125 suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 250 - 275 gr meel
  • Kaneel
  • Eventueel aanvullen met 50 gr in warm water geweekte rozijnen (In een beetje rum weken mag ook!!)

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200°.
Vermeng met je vingers de bloem, de suiker, de en vanillesuiker met het meel. Zorg dat er echt flinke kruimels ontstaan. Het mag beslist geen bal deeg worden. Mocht dat niet helemaal lukken, voeg dan wat extra bloem toe.
Schil de appels en snijd in niet te grote stukken. Doe de stukken appel in een heel goed ingevette ovenschaal. Strooi er eventueel geweekte rozijnen over. Strooi er naar smaak kaneel over en meng alles goed.
De kruimel mooi over de appels verdelen.
Bak in de oven gedurende ongeveer 20 minuten. Het moet bubbelen en de kruimel moet knapperig zijn.
Haal uit de oven en laat iets afkoelen. Serveer de crumble warm. Een bolletje vanille ijs erbij is heerlijk, of zoals de Engelsen doen, een flinke scheut koude custard of koude room.

Je kunt de appels ook vervangen door ander fruit. Een lekkere combinatie is appel – banaan – rozijnen. Een crumble met pruimen, perziken of peer is ook lekker. In de tijd van de stoofpeertjes, kun je ook daar een crumble mee maken. Uiteraard wel met peertjes die al gestoofd zijn, want met 20-25 minuten in een oven krijg je rauwe stoofpeertjes zeker niet gaar.

Weblog voor managers

Volg mij via Social Media

Copyright © 2012 - Koken voor Managers | Drs. H.J. Spaan | Sitemap