Veranderbereidheid
Honger maakt zelfs rauwe bonen zoet
Veranderen is noodzakelijk
Het is aan de orde van de dag, meegaan met veranderingen in de omgeving in de maatschappij. Daarnaast zijn er ook nog veranderingen, die min of meer los van externe factoren, binnen een bedrijf moeten worden doorgevoerd. Dit laatste speelt op dit moment heel nadrukkelijk omdat veel bedrijven en overheidsinstellingen met grote bezuinigingen te maken hebben. Bezuinigingen die zowel in de bedrijfsvoering als voor de medewerkers allerlei gevolgen hebben: van ander werk of een andere manier van werken tot aan ontslag. Het draait meer en meer om efficiency en effectiviteit gecombineerd met een steeds sterkere noodzaak om doelen helder te hebben en van daaruit ook doelgericht te werken.
Rol en taak management
In eerdere blogs heb ik er al op gewezen hoe belangrijk het is dat het management van een organisatie zijn verantwoordelijkheid neemt. Het management draagt altijd de eindverantwoordelijkheid voor de structurele beslissingen en de beslissingen over de doelen en strategie. Het probleem is dat het daar niet bij blijft. Immers iets bedenken op het hoogste niveau en zeggen dat je er ook verantwoordelijk voor wil zijn, betekent nog niet dat iedereen in de organisatie op het voor hem/haar toepasselijke niveau op de hoogte is, ook nog snapt wat er uiteindelijk van hem/haar verwacht wordt en wat het voor hem/haar overigens betekent en belangrijker nog, het er ook mee eens is. Maak dat als manager maar eens aan iedereen duidelijk!
Om het bovenstaande te bereiken moet er door het management of de leiding op alle niveaus tenminste voor een aantal zaken gezorgd worden.
- Vanuit de strategie helder formuleren welke doelen worden nagestreefd.
- De doelen vertalen naar de diverse niveaus zodat men er in praktische zin inhoud aan kan geven.
- Duidelijk zijn in de verwachtingspatronen en de wederzijds verwachtingen.
- Gerelateerd aan doelen duidelijk zijn over de te bereiken resultaten.
Voorbeeld en passie
Maar als dit alles gebeurd is, is het niet klaar. De sleutel tot het doorvoeren van een succesvolle verandering is een combinatie van twee factoren: voorbeeld geven en passie. Als er door managers, op welk niveau ook, niet aan de gemaakte afspraken e.d. wordt voldaan (vaak omdat men denkt dat het toch alleen maar gaat om de medewerkers) gaan de medewerkers snel afhaken. Indachtig de stelling: "Als hij het zelf niet nodig vindt, zal het voor mij ook zo'n vaart wel niet lopen!".
Het geven van een goed voorbeeld is dus heel belangrijk, maar de manager moet ook inspireren; passie tonen. Maak mensen als het ware "hongerig" naar de verandering. Daarbij is het ook van groot belang om de medewerkers op een goede manier bij de besluitvorming over veranderingen te betrekken. Uiteindelijk ben je als manager verantwoordelijk voor de beslissingen, maar als je medewerkers zich in het besluit herkennen, zal hun "honger" alleen maar sterker worden. De parallel met de ludieke titel van deze blog is duidelijk: "Honger maakt zelfs rauwe bonen zoet".
Als je als manager in staat bent om naast jouw goede voorbeeld ook passie en bezieling uit te stralen voor je werk en je bedrijf en goed luistert, dan gaan medewerkers mee in veranderingen. In goede tijden, maar ook in mindere tijden als er "rauwe bonen" gegeten moeten worden.
Succes ermee. Ik help je graag om je passie en bezieling te vinden en ik elk geval weet ik hoe je bonen moet koken. Vandaar als recept een bonenschotel. Cassoulet in het Frans.
Bonenschotel
Ingrediënten:
- 750 gr gedroogde witte bonen
- 4 flinke kippen drumsticks of kippendijen met bot
- 8 varkensworstjes (chipolata’s) liefst 2 verschillende smaken (stukken verse worst mag uiteraard ook)
- 250 gr rookspek
- 2 flinke halskarbonades, zonder been in vieren gesneden
- 4 flinke uien, in stevige halve ringen
- Laurierbladen
- Rozemarijn
- Tijm
- 4 kruidnagels
- Bouillon (zonder zout) of water
- Peper en zout
- 25 gr geraspte oude kaas
- 25 gr paneermeel
- Peterselie (facultatief)
Bereidingswijze:
Laat de bonen 12-24 uur weken in ruim koud water.
Na het weken, afspoelen en koken in water zonder zout. Tijdens het koken 2 laurierbladen, een flinke tak tijm en 2 gekneusde tenen knoflook toevoegen. Zo nodig tussentijds bovenkomend schuim verwijderen. Na de kooktijd (± 45 minuten tot 1 uur) de kruiden verwijderen. De bonen goed laten uitlekken.
Neem een flinke braadpan met een dikke bodem.
Snijd het rookspek in niet te kleine blokjes en bak het in de pan in wat olie uit tot het begint te kleuren. Haal de spekjes uit de pan en zet apart.
Snijd de worstjes, afhankelijk van de lengte in twee of drie stukken en bak ze bruin in het achtergebleven vet. Haal uit de pan en leg bij het spek.
Bak de kippenpoten vervolgens mooi bruin in het vet, haal ook uit de pan en houdt apart.
Bak als laatste de stukken karbonade bruin. Voeg zo nodig nog wat extra vet toe. Haal ook de stukken karbonade uit de pan en houdt apart.
Verwarm de oven op 200°
Bak de uien tot ze glazig zijn. Verdeel de diverse vleessoorten en het rookspek over de bodem van de pan. Meng met de gekookte bonen. Voeg zoveel bouillon of water toe dat alles net onder staat. Een keer voorzichtig doorroeren. Breng op smaak met peper en zout. Voeg 3-4 laurierbladen toe, 2 takjes rozemarijn een paar takjes tijm en 4 kruidnagels.
Zet in de oven. De totale stooftijd is rond de twee uur. Telkens als zich een korst op de bonenschotel gevormd heeft, duw je deze tussen de bonen. Een keer of vier of vijf gedurende de twee uur is voldoende. Voeg als er teveel vocht verdampt is, wat bouillon of water toe. Bestrooi 5 minuten voor het einde van de stooftijd met een mengsel van kaas en paneermeel en zet nog even terug in de oven.
Serveer in een diep bord. Strooi er eventueel wat fijngehakte peterselie over. Lekker knapperig brood erbij, vind ik het lekkerst.