Procescollega's
In andermans potje roeren
Procescollega's
Mijn vorige blog ging over het leggen van verbindingen in organisaties, met name om het ontstaan en in standhouden van een "eilandcultuur" te voorkomen. Voor het ontstaan van krachtige verbindingen is het nodig dat het management zijn verantwoordelijkheid neemt: goed onderbouwde beslissingen en een inspirerende manier van sturen en leidinggeven.
Meerdere kanten
Dit is echter maar één kant van de zaak. Ik heb het al veel vaker gezegd, zonder medewerkers die elk op hun niveau, ook hun verantwoordelijkheden nemen, komt er niets tot stand. Het management kan heel veel willen, maar het is vrijwel onmogelijk om zaken tot stand te brengen en structureel vast te houden, als de organisatie niet meewerkt.
Dit vraagt van het management een goede communicatie met de medewerkers, een luisterend oor en het vermogen om ook echt iets te doen met de opmerkingen, vragen en kritiekpunten van de medewerkers. In het verlengde hiervan moeten managers ook meer faciliterend dan strikt leidinggevend zijn.
De faciliteiten die ze moeten verlenen, bevinden zich, naast de duidelijkheid die van hen verwacht wordt, vooral op het vlak van het realiseren en in stand houden van een open, eerlijke, begripvolle en respectvolle wijze van onderlinge communicatie tussen de medewerkers.
Eigen verantwoordelijkheid
Iedereen in een organisatie heeft zijn eigen verantwoordelijkheid. Daarover mag uiteraard met elkaar gediscussieerd worden, maar uiteindelijk moet wel ieder in zijn waarde gelaten worden. Te vaak zie je dat er teveel mensen bezig zijn met het werk van anderen en dat vaak gebruiken om het eigen falen te verhullen. Dat klinkt hard als het zo papier staat, maar het is wel aan de orde van de dag. Hoe vaak is de verzuchting niet: "Als nou iedereen zich eens alleen met zijn eigen werk bemoeide....?!"
Stel je eens een keuken voor van een restaurant. De chef heeft de taken verdeeld en in overleg met zijn ploeg, ieders verantwoordelijkheden vastgesteld en toegewezen. Vervolgens gaat iedereen aan de slag. Dan mag je er vanuit gaat dat alles goed loopt, tenzij iedereen zich met iedereen gaat bemoeien en wel in andermans potje roert, maar zijn eigen potje vergeet. Gegarandeerd een dergelijk restaurant zal snel moeten sluiten.
Zo werkt het in een gewone organisatie ook. Ieder heeft zijn eigen plek in het proces, dat hebben we immers zo met elkaar afgesproken. Dat moeten we dus ook respecteren. Als dat niet gebeurt, worden medewerkers elkaars concurrenten, bevechten ze elkaar, bemoeit men zich met anderen en lijdt het eigen werk eronder. Dit is alleen maar te doorbreken als de medewerkers elkaar gaan zien als procescollega's: "hij/zij kan niet zonder mij, ik niet zonder hem/haar!". Ieder is verantwoordelijk voor zijn eigen werk, maar wel binnen de procesgang en daar waar we elkaar raken, voeren we zo nodig een open, eerlijke en begripvolle discussie. Dat zou pas een echte efficiencyslag zijn!
Geniet van het onderstaande gerecht. Tijdens de bereiding hiervan moet je niet teveel in het potje roeren. Als dat namelijk te vaak gebeurt, zal het vlees, naarmate het gaarder wordt, steeds meer uit elkaar vallen.
Goulash
Ingrediënten:
- 800 gr doorregen rundvlees
- 2-3 el bloem
- Boter of braadproduct
- 100 gr blokjes gerookt spek
- 1 tl komijnzaad
- 2 flinke uien in halve ringen
- 2-3 t knoflook, gesnipperd of geperst
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 4-5 paprika’s in niet te dunne repen. Je kunt alleen rode nemen, maar meer kleuren kan uiteraard ook.
- 2 el scherpe paprikapoeder
- 1 el gerookte paprikapoeder
- 1 flinke tl gedroogde tijm
- 300 ml runderbouillon, mag van tablet
- 1 glas krachtige rode wijn
- Zout en peper
Bereidingswijze:
Snijd het vlees in blokken van 2x2 cm. Strooi de bloem erover en redelijk wat zout en peper. Goed mengen.
Bak de stukjes vlees in 2 of 3 porties in wat boter of braadproduct , in een braadpan. Als ze mooi bruin zijn, uit de pan halen en warm houden.
Voeg zo nodig wat extra boter of braadproduct toe en bak daarin de spekjes tot ze knapperig beginnen te worden.
Voeg de tomatenpuree en het komijnzaad toe en bak een minuut of 2 mee.
Daarna de uien toevoegen, de paprika, de twee soorten paprikapoeder en de tijm. Voeg de wijn toe en laat even doorkoken. Daarna de bouillon. Breng aan de kook en laat onder een deksel 2-3 uur sudderen op een zeer zacht vuur, of anders in een oven van 120°, tot het vlees gaar is, maar nog niet uit elkaar valt. Controleer halverwege of er nog voldoende vocht aanwezig is. Voeg anders wat water of bouillon toe.
Breng de gare goulash zo nodig op smaak met extra zout en/of peper. Eventueel kun je nog een lepel zure room toevoegen om de smaak wat zachter te maken.
Serveer met rijst.
Heel vaak zie je dat er naast de rijst, ook nog erwtjes worden geserveerd. Zelf prefereer ik een lekkere frisse salade met veel tomaat.
N.B. Dit is een simpele basis voor het gerecht. Als je dat lekker vindt, kun je er uiteraard nog allerlei ingrediënten aan toevoegen. Denk aan blokjes chorizo in plaats van spekjes of aan toevoeging van stukjes wortel of bleekselderij.